Hoe energiezuinig is jouw woning? Kijk en vergelijk

Hoe energiezuinig is jouw woning? Kijk en vergelijk

Actualiteit, Nieuws

Wanneer je een bestaande woning – een huis of appartement – koopt, dan wordt ze normaal gezien vergezeld van een energieprestatiecertificaat (EPC). Dat certificaat geeft je een idee van de energie-efficiëntie van je woning. Om te weten hoe goed (of slecht) jouw woning scoort, ontwikkelde het Vlaams Energieagentschap de online Test-uw-EPC tool.

De energieprestatie van je woning wordt op het EPC aangeduid met een letter en een kleur, net als de energielabels voor huishoudtoestellen. Zo krijg je in één oogopslag te zien hoe het met jouw woning gesteld is. Bovendien krijg je er ook een heleboel aanbevelingen bij om je woning energiezuiniger te maken. En dat is nodig, want hoewel elke woning in Vlaanderen tegen 2050 een energielabel A moet halen, ligt het gemiddelde nu op D. Om te weten hoe jouw woning ervoor staat, en de vergelijking te maken met gelijkaardige woningen uit je gemeente, provincie of zelfs heel Vlaanderen ontwikkelde het Vlaams Energieagentschap de gratis Test-uw-EPC tool. 

Met of zonder EPC

Beschik je over een EPC van je woning, dan kan je onmiddellijk aan de slag en je EPC-score vergelijken met andere woningen. Maar ook zonder EPC of wanneer je al verbeteringswerken hebt uitgevoerd, kan je aan de hand van een aantal vragen een indicatief energielabel bekomen en nagaan met welke ingrepen je je woning energiezuiniger kan maken. Je krijgt ook een aantal weetjes over het aantal warmtepompen, zonneboilers, zonnepanelen… in de Vlaamse woningen, over de invloed van het energielabel op de verkoopprijs van een woning, over de beschikbare premies… 

Sensibiliseren

Buiten het feit dat de tool een leuk en handig instrument is om wat meer te weten te komen over de energetische toestand van je woning, wil het Vlaams Energieagentschap huiseigenaars sensibiliseren en het belang van het EPC-energielabel in de verf zetten. “Blijven investeren in een beter energielabel van onze woning is heel erg belangrijk, zowel voor het klimaat, een lagere energiefactuur maar ook voor het extra comfort en het waardebehoud van onze woning”, aldus Luc Peeters, administrateur-generaal van het Vlaams Energieagentschap.

Nieuwe EPC-labelpremie vanaf 2021

Wie investeert om het energielabel van zijn of haar woning te verbeteren, wordt daar vanaf 2021 trouwens extra voor beloond. Renoveer je een woning met E- of F-label binnen de vijf jaar tot een woning met label A, B of C, dan kan je aanspraak maken op een EPC-labelpremie. Die varieert tussen 2.500 en 5.000 euro, afhankelijk van welke score je na de renovatiewerken haalt. Die premie krijg je overigens bovenop de geldende energiepremies (met uitzondering van de totaalrenovatiebonus). Het spreekt voor zich dat je voor deze nieuwe premie een EPC zal moeten kunnen voorleggen, zowel voor de werken als erna.

Tekst Sarah De Meûter

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels