Hoe gaat u op zoek naar een bekwame vakman?

Interieur, Vloeren en plinten

Ambachtslui die waardevolle tradities in ere houden of weten hoe ze uw oude eikenhoutenvloer moeten aanpakken, zijn niet altijd makkelijk te vinden. Wij helpen u in uw zoektocht.

Een oude eikenhouten vloer in Engels verband (steensnede) of een granito / terrazzo vloer. Het klinkt allemaal mooi, maar de meesten onder ons kunnen zich er niets bij voorstellen. En dat in tegenstelling tot de vakmannen die werken met respect voor en kennis van de oude technieken. Ambachtslui die waardevolle tradities in ere houden, zijn niet altijd makkelijk te vinden.

Ambachtelijk parketlegger

We noemen ze ‘ambachtelijk parketlegger’ of ‘meester-steenhouwer’: die mannen en vrouwen die oude vloeren op een ambachtelijke manier kunnen renoveren. In hun beroep tonen ze respect voor tradities die al heel lang bestaan, maar vandaag door het brede publiek worden miskend en niet naar waarde worden geschat.

Die miskenning is een van de belangrijkste redenen waarom het zo moeilijk is gespecialiseerde aannemers te vinden. Bovendien wordt hun aantal steeds kleiner. Hoe kunt u die witte raaf vinden die in staat is uw oude vloer te doen herleven met respect voor traditionele technieken?

Op zoek naar gouden handen

Er zijn verschillende mogelijkheden. De makkelijkste en meest efficiënte is ongetwijfeld de mond-tot-mondreclame. Een goed uitgangspunt: vertrek vanuit de positieve ervaringen van iemand uit uw omgeving.

U kunt ook een kijkje nemen op internet, al moet u daar – net als overal – het kaf van het koren weten te scheiden. Toch kunt u er al een eerste selectie maken. Op de websites van de vakmensen krijgt u een beeld van het vakgebied dat wordt bespeeld, de ervaring, de realisaties,… De website ‘Ik zoek een vakman’ is een vrij betrouwbare databank, tot stand gekomen met de steun van de Confederatie Bouw. Ook www.cmonmetier.be is redelijk respectabel en wordt geregeld vernieuwd en bijgewerkt.

Derde mogelijkheid: bezoek beurzen en salons. Op die events kunt u rechtstreekse contacten leggen. Een greep uit het aanbod: ‘Dag van de Ambachten’, ‘ArtisanArt’, ‘Weekend bij de kunstambachtsman’ en ‘Salon des métiers d’art’.

Tot slot kunt u contact opnemen met de ‘Union des Artisans du Patrimoine’ of met het ‘Huis der Kunstberoepen’ in uw provincie. Daar kunt u een volledige en up-to-date lijst van artisanale ondernemers opvragen.

Praktisch

Enkele tips:

1. Geduld! Ambachtslui die kwaliteit afleveren en een uitstekende reputatie genieten, krijgen vaak veel aanvragen en opdrachten waardoor ze hun planning voortdurend moeten bijsturen.

2. Vraag aan de vakman om eerst eens langs te komen op de werf voor hij of zij een offerte maakt. Renovatiewerken omvatten soms specifieke omstandigheden die maar beter vooraf kunnen worden ingeschat.

3. Hebben de werken betrekking op een woning ouder dan 5 jaar, dan betaalt u 6% btw.

Labels

In België bestaan geen kwaliteitslabels voor artisanale arbeid. Een dergelijk initiatief zou voor de betrokkenen nochtans interessant kunnen zijn, maar talloze initiatieven in die zin (door beroepsverenigingen) liepen altijd op een sisser uit. De enige labels van enige betekenis worden door de fabrikanten uitgereikt aan ‘erkende plaatsers’ van hun producten.

Cécile Wolfs

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels