Hoe gevaarlijk zijn insecten en knaagdieren voor de isolatie?

Nieuws

Consumenten maken zich zorgen over het gevaar dat die beestjes voor de duurzaamheid van hun isolatie kunnen opleveren.

Laat er geen twijfel over bestaan: alle fabrikanten van isolatiemateriaal ontwikkelen (technische) oplossingen om aantasting van hun producten door insecten of knaagdieren te voorkomen. Desondanks maken heel wat consumenten zich zorgen over het gevaar dat die beestjes voor de duurzaamheid van hun isolatie kunnen opleveren.

Het lijkt evident dat ongedierte sneller wordt aangetrokken door materialen van natuurlijke oorsprong en/of in een soepele verpakking (zoals wol). Dat klopt ook wel, maar niet altijd. Bovendien proberen fabrikanten ongedierte te weren door specifieke plaatsingstechnieken of door toevoeging van ongediertewerende stoffen.

Een van de eerste potentieel gevaarlijke criteria voor isolatie is het eetbare karakter. In dat opzicht hebben minerale wol en isolatie uit de petrochemie niets te vrezen. Plantaardige isolatiematerialen daarentegen moeten wel zorgvuldig op hun vezels en korrels worden geselecteerd!
Sommige materialen van natuurlijke, plantaardige of dierlijke oorsprong zijn door hun samenstelling niet aantrekkelijk voor dieren. Dat is, bijvoorbeeld, het geval voor hennep. Andere isolatie wordt behandeld met boorzout: een product dat dieren op afstand houdt en het materiaal meteen ook waterafstotend maakt. Dat geldt onder andere voor ingeblazen cellulose.

Verder is de dichtheid van het materiaal van belang. Net als harde isolatie zal een met hoge dichtheid samengeperste strobaal een minder aantrekkelijk doelwit voor kleine knaagdieren zijn dan isolatiewol.

Tot slot kunt u mogelijke aanvallen van insecten of knaagdieren voorkomen door de isolatie af te schermen. Bij de plaatsing wordt er dan nauwkeurig op toegezien dat er voor het ongedierte geen toegangswegen naar het isolatiemateriaal worden gecreëerd.
Hieruit kunnen we besluiten dat, indien de isolatie zorgvuldig werd geplaatst, u zich weinig zorgen hoeft te maken over een mogelijke aantasting door knaagdieren, insecten of welk ongedierte ook.

Sylvie Reversez

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels