Hoe gezond is een saunabeurt?

Hoe gezond is een saunabeurt?

Badkamer en wellness, Nieuws

Een sauna is niet voor iedereen een weldaad.

Door het zweten in een Finse sauna worden de poriën gereinigd en afvalstoffen geëlimineerd. Intensief zweten ondersteunt eveneens de afslanking van het lichaam; tijdens een sessie van een half uur verbrand je ongeveer 250 calorieën. Door de warmte ontspannen de spieren en wordt de bloedsomloop gestimuleerd. De combinatie met aromatherapie bevordert de ademhaling. Dit alles samen zorgt ervoor dat de weerstand van het lichaam wordt opgebouwd, waardoor u beter bestand bent tegen aandoeningen zoals griep en verkoudheid.

Ook infraroodsauna’s hebben dezelfde weldadige uitwerking op de spieren, de bloedsomloop en de stofwisseling. Door de lage temperatuur in de cabine is het er bovendien aangenaam vertoeven. De infraroodcabines warmen immers het lichaam op zonder de omgevingslucht te verwarmen. Infraroodstralen helpen soms ook in de behandeling van huidziekten.

Toch is een sauna niet voor iedereen een weldaad. Zo zou een klassieke sauna mogelijke gevaren inhouden voor hartpatiënten, diabetici, kleine kinderen en zwangere vrouwen. Toch moet die opvatting volgens de gezondheidssite van Vlaanderen genuanceerd worden:

  • Saunagebruik is veilig voor hart- en hypertensiepatiënten bij wie de ziekte gestabiliseerd of (medisch) onder controle is. Vooraf bespreken met de arts blijft de boodschap.
  • Beginnende spataderen vormen geen belemmering. Tip: leg uw benen iets hoger.
  • Diabetici dienen hun arts vooraf te raadplegen. De hitte kan ongewenste effecten hebben op het bloedsuikergehalte.
  • Een saunabezoek wordt soms afgeraden aan zwangere vrouwen, vooral tijdens de eerste 14 weken van de zwangerschap. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat er geen verhoogd risico is op een miskraam of aangeboren misvormingen.
  • Voor kinderen jonger dan 2 jaar wordt een sauna meestal afgeraden. De temperatuurregeling van kinderen staat nog niet volledig op punt. In Finland daarentegen ziet men geen problemen op voorwaarde dat de temperatuur niet te hoog is (minder dan 70°C) en de tijdsduur kort (maximum 3-5 minuten). Van zodra het kind vier tot vijf jaar oud is, zijn er geen problemen meer. Het kind moet wel vergezeld zijn van een volwassene.

Een sauna is af te raden bij:

  • koorts en acute infecties
  • open wonden en sommige huidaandoeningen
  • recente hart- of vaatproblemen
  • ernstige spataderen of aambeien

Een infraroodsauna houdt nauwelijks gezondheidsrisico’s in wegens de lagere omgevingstemperatuur en omdat die niet gecombineerd wordt met koud water.

Ingrid Allaerts

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels