Hoe haal je het licht naar binnen op zolder?

Hoe haal je het licht naar binnen op zolder?

Zolderinrichting

Wanneer u overweegt om de zolderruimte te gaan inrichten, denkt u er instinctief over om via het dak zo veel mogelijk licht binnen te laten. Maar hoe groot is de ideale lichtoppervlakte? Opteert u beter voor één groot raam of voor een aantal kleinere? Zitten ramen beter onderaan in het dak of net hoog onder de nok? Hieronder de belangrijkste antwoorden op de vele vragen die u zich eventueel stelt.

Hoeveel licht?

De lichtoppervlakte wordt berekend in verhouding tot de vloeroppervlakte. VELUX raadt een verhouding aan van minimaal 12% (een lichtoppervlakte van 1,2 m² voor een vertrek van 10 m²), al kunt u tot 20% gaan, als u optimaal van de natuurlijke lichtinval wil genieten. Om u te helpen ramen met de juiste afmetingen te kiezen, vermeldt VELUX de lichtoppervlakte van ieder venster in een afmetingstabel. Goed om weten: een gebrek aan licht kan leiden tot slaapstoornissen, stress, vermoeidheid en zelfs depressie. Een dakraam op zolder garandeert trouwens 40% meer licht dan een dakkapel met dezelfde afmetingen.

Welke spreiding?

Loopt uw zolder over de hele bovenverdieping door, plaats dan minstens één raam in elk dakschild om het licht gelijkmatig te verspreiden. In functie van het gebruik van de vertrekken en de eventuele aanwezigheid van tussenwanden, is het vaak een goed idee om ramen onderaan in het dakschild (licht op werkbladen) te combineren met hoge vensters tegen de nok (voor centraal licht in een vertrek of voor licht op een mezzanine). U kunt ook verschillende VELUX-ramen naast of onder elkaar plaatsen om grotere glaspartijen te creëren.

En tijdens renovaties?

Aarzel niet om uw oude dakramen op zolder te vervangen! De huidige dakramen isoleren niet alleen beter, ze garanderen ook een betere ventilatie. De lichtoppervlakte ligt tegenwoordig trouwens 10% hoger bij gelijke buitenafmetingen. Zo kunnen ze niet alleen meer licht maar ook meer passieve zonnewarmte opvangen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels