Hoe houd ik mijn water proper?

Hoe houd ik mijn water proper?

Zwembad en wellness

Het water in een slecht onderhouden zwembad wordt zeer snel troebel en is een ideale stek voor algen en bacteriën. De wanden worden glibberig en het water kleurt groen.

Een goed onderhoud is dus erg belangrijk, en met de juiste systemen vraagt dat niet eens veel moeite. Het grote vuil zoals bladeren van bomen haal je manueel uit het water met een schepnet.

Voor kleinere deeltjes kan je een vlokkingsmiddel gebruiken. Dat is een product dat de zeer kleine deeltjes doet samenklitten. Ze worden zo groot genoeg om opgevangen te worden door de filter.

Bodemzuiger

Een ideaal hulpmiddel om je zwembad schoon te houden is een bodemzuiger, een soort stofzuiger voor je zwembad. Op de markt vind je ze in alle mogelijke modellen en prijsklassen; sommige soorten maken ook de wanden en de trappen schoon.

Ze zoeken vuil zoals bladeren en zand en zuigen alles op. Je hebt handbediende of automatische bodemzuigers die aangesloten worden op de filter van het zwembad. De duurste maar ook meest efficiënte zwembadstofzuigers zijn de elektrische robots die geheel zelfstandig in heel het zwembad op zoek gaan naar vuil en dat vergaren in een opvangbak.

Filtersysteem

Het allerbelangrijkste om je zwembad zuiver te houden is een goed filtersysteem. De meest gebruikte is de zandfilter. Dat is een kuip die gevuld is met kwartzand: het zwembadwater wordt door het zand gestuurd dat het vuil tegenhoudt. Om de 5 à 10 jaar moet het zand vervangen worden.

Daarnaast bestaan er nog drie andere systemen:

de goedkopere maar arbeidsintensieve patroonfilter: deze werkt met filterdoeken die wekelijks gereinigd en jaarlijks vervangen moeten worden.

  • De diatomeerfilter: deze filter werkt met schijven die bedekt zijn met kiezelmerg. Dit systeem is vergelijkbaar met de zandfilter. Omdat de diatomeerfilter een zeer nauwkeurig onderhoud vraagt is hij echter minder gebruiksvriendelijk.
  • De inhangfilter: deze filter wordt aan de rand van het zwembad gehangen maar is niet geschikt voor grotere zwembaden.
  • Analyse: om de kwaliteit van het zwembadwater optimaal te houden moet je regelmatig een analyse van het water doen. Met teststrips, tabletten of een digitale meter controleer je het water eerst op het chloorgehalte.

Chloor werkt kiemdodend en gebruik je bij voorkeur in poedervorm om een shockdosering bij hoge vervuilingsgraad toe te passen. Voor een langzame, onderhoudende dosering bestaan tabletten die je in de skimmer legt (een drijvende pot die het oppervlaktevuil via een leiding afvoert naar het filtersysteem).

De tabletten lossen op en geven geleidelijk chloor vrij aan het water. De ideale chloorwaarde ligt tussen 1,0 en 1,5. Omdat men hoe langer hoe meer chloorvrij wil zwemmen, kan je ook kiezen voor actieve zuurstof of broom als ontsmettingsmiddel.

Andere milieuvriendelijke alternatieven

Ontsmetten met een ionisator, een UV-sterilisator of zoutelektrolyse. Zoutelektrolyse geeft wel een zoute smaak aan het zwembadwater.

Check ook de pH-waarde of zuurtegraad: een te lage pH tast metalen en andere materialen aan, een te hoge pH geeft irritatie aan de ogen. In beide gevallen gaat de ontsmettende werking achteruit. De ideale pH-waarde ligt tussen 7,2 en 7,6.

Als de testwaarden afwijken moet je het water bijsturen door er de nodige producten aan toe te voegen. Begin daarbij altijd met het juist instellen van de pH-waarde van het water: voeg geleidelijk aan pH-regulerende producten toe, verspreid over het ganse bad.

Wacht nadien minstens een half uur, zodat de producten voldoende tijd hebben om te reageren. Is de pH-waarde nadien nog niet op peil, dan doseer je bij. Vervolgens voeg je de ontsmettingsproducten toe.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels