Hoe houdt u vochtproblemen buiten?

Isolatie

In een volledig ademende muur kan het vocht zonder problemen van de ene naar de andere kant migreren. Moeilijker wordt het als u overweegt om de gevelmuur langs buiten te isoleren.

In een traditionele woning vervult de bepleistering een dubbele functie. Ze is niet alleen decoratief, maar ook lucht- en dampdicht. Wilt u een muur of zoldering in baksteen of natuursteen zichtbaar laten, dan verdwijnt die afdichting en wordt het fysische gedrag van de muur beïnvloed.

Gaat het om een volledig ademende muur, dan kan het vocht zonder problemen van de ene naar de andere kant migreren. Moeilijker wordt het als u overweegt om de gevelmuur langs buiten te isoleren. Wordt niet-ademend isolatiemateriaal aangebracht, dan wordt het vocht in de muur vastgehouden en kan die niet meer weg. Zo ontstaan vochtproblemen.

Onenigheid

Vaklui zijn het niet met elkaar eens. Sommigen raden ademende isolatie aan (met of zonder damprem), gekoppeld aan een systeem voor gevelventilatie dat de muur optimaal laat ademen. Anderen pleiten dan weer voor een niet-dampdoorlatende barrière aan de binnenzijde van de isolatie om te voorkomen dat vocht zich zou gaan opstapelen en het thermische vermogen van de isolatie zou aantasten. Besef hoe dan ook dat de samenstelling van de muur van doorslaggevend belang is, en dat elke component een rol speelt: de aan- of afwezigheid van een interne damprem, het ademende karakter en de watergevoeligheid van de isolatie én de ademende of afdichtende eigenschappen van de buitenbekleding.

Bijzondere aandacht voor natte ruimtes

Een ademende isolatie uit houtvezels, afgewerkt met een waterafstotende pleisterlaag, moet zeker tegen vocht worden behandeld. Anders kan de damp die door de bepleistering wordt tegengehouden, schade veroorzaken. Zeker voor vochtige ruimtes moet u de isolatie langs de kant van de gevel (afhankelijk van de volledige samenstelling van de muur) dan ook uiterst zorgvuldig kiezen en een damprem voorzien tussen de isolatie en de muur waartegen die wordt aangebracht. Maar u hoeft niet te panikeren: behalve in de badkamer en de keuken wordt er in huis vrij weinig damp geproduceerd. Een degelijke verluchting van de vertrekken is vaak voldoende om het dampgehalte in de omgevingslucht onder controle te houden.

Sylvie Reversez

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels