Hoe kan je bijna-energieneutraal bouwen zonder groot budget?

Hoe kan je bijna-energieneutraal bouwen zonder groot budget?

Recht en financiën

Vanaf 2021 zal het wettelijk verplicht te zijn om BEN (Bijna-EnergieNeutraal) te bouwen. Momenteel is het al perfect haalbaar om een BEN-woning neer te poten. Al vragen heel wat toekomstige bouwers zich af of ze dit betaalbaar kunnen houden.

De website www.IedereenBEN.be leidt bouwers doorheen alle stappen om je woning, nog voor de wet in werking treedt, BEN te maken. Het energieneutraal maken van je woning speelt zich af op vijf verschillende vlakken: dak/vloer, buitenmuren, glas/ramen/deuren, ventilatie en verwarming/hernieuwbare energie.

Het is niet eenvoudig om een prijs te plakken op een BEN-woning. Volgens IedereenBEN is het wel zo dat een energieneutrale woonst iets duurder is. Maar volgens bouwprofessionals is het mogelijk om de meerkost te beperken tot 4 à 6%, terwijl doorgaans gesproken wordt van 10 à 15%.

Hoe kan je de begininvestering zo laag mogelijk houden? IedereenBEN lijstte wat tips op om ook mensen met een gelimiteerd budget te inspireren.


Bouw compact en eenvoudig

De kostprijs van een huis is recht evenredig met de oppervlakte ervan. Voor een groot huis is er meer materiaal nodig, en iedere vierkante meter zal je later moeten onderhouden en verwarmen.

Denk ook goed na over de vormgeving. Een woning met een eenvoudige maar doordachte architectuur kost aanzienlijk minder aan materialen en werkuren dan een woning met dezelfde oppervlakte maar met veel hoekjes en kantjes.


Spreid de werken

De kosten voor elektriciteitvoorzieningen stel je best niet uit: latere aanpassingen vergen veel extra werk, geld en tijd. Waarmee je wel kan wachten is bijvoorbeeld de plaatsing van een sierkachel of sierhaard – voorzie wel al het rookkanaal – en de inrichting van de tweede badkamer. Ook de inrichting van de logeerkamer is meestal niet meteen nodig. Laat wel al de stopcontacten en schakelaars plaatsen, zodat je de kamer kan gebruiken als bergruimte. Tot je financiën het toelaten kan je je slaapkamer of badkamer verlichten met een peertje in plaats van met designverlichting.


Bespaar op de afwerking

Beknibbel nooit op de prijs of de kwaliteit van de ruwbouwmaterialen. Die vormen de basis van je huis. Waarop je wel flink kan besparen, is op de afwerking. Kies bijvoorbeeld keramische tegels in plaats van natuursteen, en laminaat of samengesteld parket in plaats van massief parket. Op vloerbekleding zit al gauw 10 à 20 euro verschil per vierkante meter. Op een gemiddelde woning betekent dit een meerprijs van 1.500 à 3.000 euro.

Ook de prijzen van binnenschrijnwerk lopen sterk uiteen. Een standaard deur uit mdf kost ongeveer 150 à 200 euro per stuk. Voor een gelakte deur betaal je al gauw het dubbel. Vermenigvuldig dat verschil met het aantal deuren dat je nodig hebt en je spreekt opnieuw over een meerprijs van enkele duizenden euro’s. Ook klinken kunnen heel duur zijn. Misschien ben je wel tevreden met eenvoudigere exemplaren?

Doe het zelf

Je kunt ook geld besparen door zelf de handen uit de mouwen te steken en/of vrienden en familie op te trommelen om je te helpen. Een hellend dak isoleren bijvoorbeeld is niet moeilijk, zolang je dit nauwkeurig doet en de plaatsingsregels respecteert. Ook het voorbereidend werk voor het pleisteren kan je zelf doen.

Werken die gevaarlijk zijn, zoals dakwerken, laat je altijd uitvoeren door ervaren vaklui. Waag je ook nooit zomaar aan het metselen van dragende structuren, of aan het verwerken van dure materialen zoals natuursteen.


Economisch optimum

Wie kostenoptimaal bouwt, maakt voor alle onderdelen van de ruwbouw en voor alle ingezette technieken een afweging tussen de kosten en de baten. Op dat vlak is een BEN-woning de optimale keuze. Want om aan de voorwaarden voor een BEN-woning te voldoen volstaan een zeer goede – maar niet overdreven dikke – thermische isolatie, een behoorlijke luchtdichtheid, een condensatieketel, en een vraaggestuurd systeem voor natuurlijke ventilatie.

www.IedereenBEN.be

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels