Hoe kan je duurzaam wonen en leven?

Centrale verwarming, Duurzaam bouwen, Energiebronnen, Keuken, Verlichting

Als we een leefbare wereld willen scheppen voor onszelf en onze kinderen moeten we ophouden met dit bijna eindeloos verbruiken.

We zijn het gewoon om te kunnen kopen wat we nodig hebben/willen. We drukken op de schakelaar of draaien de kraan open en we krijgen licht of water. In bijna eindeloze hoeveelheden. Zijn onze spullen versleten, dan eindigen ze op de afvalberg. Weg is weg of toch niet? Maar kan dit nog wel, of draaien we ons een rad voor de ogen?

Het tijdperk van de nooit eindigende voorraden is voorbij. Als we een leefbare wereld willen scheppen voor onszelf en onze kinderen en hun kinderen, moeten we ophouden met dit bijna eindeloos verbruiken.

Duurzaam leven en wonen begint in de eerste plaats bij onszelf en onze leefstijl. Dus zit er niks anders op dan onze manier van leven opnieuw te ontwerpen. Niet gemakkelijk, want we hebben nooit geleerd om in termen van duurzaamheid te denken. Daarom alvast enkele tips voor een duurzame toekomst.

Zorg voor energie

Energie kost geld, ook de hernieuwbare. De goedkoopste energie? Dat is nog altijd de energie die je niet (ver)(ge)bruikt. Elke gespaarde KWh is de meest zuinige KWh. Het heeft geen enkele zin om te kiezen voor hernieuwbare energie of een sterk geïsoleerde woning, als je je oude verkwistende leefgewoontes aanhoudt.

Tips om veel energie te sparen zonder aan leefcomfort in te boeten.

Verwarmen

· Kies een verwarmingsinstallatie die aangepast is aan de behoefte van je woning. Een te zware installatie zorgt voor rendementsverlies. Bespreek dit met je architect en vakman.

· Met een kamerthermostaat met tijdinstelling én thermostatische kranen op elke radiator kan je in iedere ruimte een aangepaste temperatuur verkrijgen (zoals een lage temperatuur in de slaapkamers en een hogere in de badkamer).

· Je kan gemakkelijk 300 à 400 euro per jaar sparen, als je een oude ketel vervangt door een condensatieketel.

· Een buitenvoeler zorgt ervoor dat de temperatuur van de ketel zich automatisch aanpast aan de weersomstandigheden.

· Zorg voor een regelmatig onderhoud van je verwarmingsinstallatie.

· Isoleer de verwarmingsleidingen in de niet-verwarmde lokalen (kruipruimte, zolder, garage…).

· Zet de temperatuur een half uurtje voor je gaat slapen op nachtstand (15 °C). Als je ze veel lager zet, gebruik je ‘s morgens te veel energie om de woning helemaal op temperatuur te krijgen.

· Sluit ‘s avonds de gordijnen en rolluiken.

· Achter de radiatoren die tegen een buitenmuur staan, breng je best een reflecterende folie aan. Die weerkaatst een groot deel van de warmte die anders in de muur verdwijnt.

· Zet de thermostaat een graadje lager: je energiefactuur zakt gemakkelijk met 6 %.

· Dek de verwarmingstoestellen niet af, anders verspil je energie.

· Langs kieren en spleten gaat 15 % van onze warmte verloren. Als je de woning luchtdicht afsluit, moet je wel zorgen voor een efficiënte ventilatie. Anders krijg je kwalijke geurtjes en schimmels – dus een ongezond leefklimaat. De combinatie van luchtdichtheid en een gecontroleerd ventilatiesysteem garandeert een optimaal binnenklimaat en een minimaal energieverbruik.

Warm water

We vinden het zo normaal dat er warm water uit de kraan komt dat we vaak vergeten dat hiervoor energie nodig is. Warm water aanmaken met gas is het energievriendelijkst. Met elektriciteit heb je bijna twee keer zoveel energie nodig.

Met een zonneboiler kan je op een milieuvriendelijke manier een groot deel van het warme water aanmaken. Op het dak van de woning worden zwarte platen, zonnecollectoren, gemonteerd: 1 m² plaat kan ongeveer 50 liter water op de juiste temperatuur verwarmen.

Niet alle daken zijn geschikt om zonnecollectoren op te monteren.

· Je hebt de juiste oriëntatie nodig (zuid-zuidwest).

· Je dak moet voldoende draagkracht hebben.

· Je moet ze onder de juiste hellingsgraad kunnen monteren.

‘s Zomers verwarmt de zonneboiler voldoende water op tot comforttemperatuur. In de winter is naverwarming met een gewone warmwaterinstallatie nodig. Een zonneboiler kan op jaarbasis voor ongeveer de helft van de warmwaterproductie zorgen.

Tips

· Beperk je warmwatergebruik: een bad verbruikt ongeveer 130 liter warm water. Een douche slechts 50 liter. Met een spaardouchekop verbruik je amper 30 liter voor hetzelfde comfort. Jouw voordeel: minder water en minder energie.

· De populaire luxueuze regendouches verbruiken veel water en energie.

· Laat het warme water alleen maar stromen als het echt nodig is en vang het op in de afgesloten wastafel of spoelbak in plaats van het zo maar te laten wegvloeien.

· Doorstroomtoestellen of geisers zijn energiezuiniger dan een boiler: het water wordt alleen opgewarmd op het ogenblik dat je het nodig hebt.

· De ideale afsteltemperatuur voor de boiler is 60 à 65 °C. Er is minder kalkaanslag en je toestel gaat langer mee.

· Plaats warmwaterkranen dicht bij de boiler. Zo vermijd je dat er kostbare energie verloren gaat, waar niemand iets aan heeft.

Koken

· Kook bij voorkeur op aardgas of met inductiekookplaten. Het is veiliger en er is geen restwarmte.

· Kook je elektrisch? Zorg dan voor pannen met een vlakke, niet-vervormbare bodem.

· Met een snelkookpan kook je sneller en bespaar je 40 tot 70 % energie, terwijl de voedingswaren hun smaak en vitamines behouden.

· Kook zo veel mogelijk met een deksel, anders verbruik je driemaal meer energie.

· Kook met zo weinig mogelijk water.

· Pas de kookpot aan de grootte van de kookplaat aan. Zo niet, verlies je veel energie en de kookpot wordt er niet beter van.

· Elektrische kookplaten blijven nog een tijdje warm, schakel ze even voor het einde van de bereidingstijd uit. Op die manier kan je gebruik maken van de restwarmte.

Oven en microgolfoven

· Een gasoven verbruikt het minste energie.

· Kies in ieder geval voor een oven waarin de hete lucht via een ventilator circuleert. Er is een betere verdeling van de warmte en er zijn kortere opwarmingstijden.

· Gebruik de oven bij voorkeur voor de bereiding van een grote hoeveelheid. Voor kleine hoeveelheden gebruik je beter de microgolfoven.

· Ook een oven blijft nog een tijdje zijn warmte vasthouden. Schakel hem enkele minuten voor het einde van de bereiding uit.

· De microgolfoven is circa de helft zuiniger dan de klassieke oven of het fornuis.

Koelen en vriezen

· Koelkasten en diepvriezers verbruiken 24 uur per dag energie. Kies dus een energiezuinig toestel uit. Deze apparaten dragen een label: van de meest zuinige (A+- of A++-label) tot de grootste verbruiker (E- en F-label).

· Plaats de koelkast en vriezer op een koele plek – dus ver van het fornuis, niet in de zon of naast een verwarmingstoestel.

· Open de koelkast en de diepvriezer zo kort mogelijk en zet er geen warme gerechten in.

· Ontdooi ingevroren producten in de koelkast. Ze zorgen voor extra koeling.

· Kies een koelkast of diepvriezer op maat van je gezin.

· Ontdooi de diepvriezer regelmatig. Een rijmlaag van 2 mm zorgt al voor een meerverbruik van ongeveer 10 %.

· Een diepvrieskist is zuiniger dan een diepvrieskast.

· Heb je een afzonderlijke diepvriezer, kies dan voor een koelkast zonder vriesvak. Deze toestellen zijn zuiniger.

De vaat

Over het algemeen verbruikt een vaatwasmachine minder warm water dan als je zelf afwast. Sommige toestellen kunnen op de warmwaterleiding aangesloten worden (het hot fill-systeem). Dit is een energievriendelijkere oplossing, als je er ook voor zorgt dat de boiler dichtbij staat.

Tips

· Zet de vaatwasser pas aan als ze helemaal gevuld is.

· Is de vaat niet al te vuil, gebruik dan een spaarprogramma.

· Let ook hier op het energielabel bij aankoop.

· Gebruik niet te veel afwasmiddel.

· Ontkalk je toestel regelmatig en reinig de filter.

Kleine elektrische toestellen

Het elektriciteitsverbruik van toestellen zoals het koffiezetapparaat, de kruimeldief, de broodrooster… is vrij laag.

Maar ook hier telt: een goed onderhoud en beperkt gebruik als belangrijkste manieren om energie te sparen.

Wassen

· Bij een wasmachine gaat de meeste energie naar het verwarmen van het water. Een dubbele aansluiting op een koud- en warmwaterkraan (hot fill) is zuiniger. Zorg dat de boiler in de buurt staat.

· Je laat beter één volle dan twee halfvolle machines draaien.

· Wassen op hoge temperatuur (60-90 °C) vraagt veel energie. Doe het dus enkel bij extra vuile was. Wij maken onze kleren niet zo vuil. Meestal is wassen op 30 of 40 °C voldoende.

· Let bij de aankoop op het energielabel.

· Koop een wasmachine die op een hoog toerental kan zwieren. De was moet minder lang in de droogkast en dat bespaart je 20 à 25 % energie.

Drogen

De droogkast is een energieverslinder. Hij verbruikt zelfs meer energie dan de wasmachine. Op een jaar kan dit verbruik gemakkelijk tot 500 kWh oplopen. Wil je energie besparen, hang dan je was op een rekje of aan een waslijn in de tuin.

Er bestaan ook droogkasten op aardgas. Ze zijn zuiniger.

· Een gewone wasdroger met luchtafvoer verbruikt minder dan een condensatiewasdroger.

· Stop niet meer wasgoed in de wasdroger dan aangegeven is.

· Stel de droogtijd zo juist mogelijk in.

Strijken

· Strijk met stoom gaat sneller, vlotter en dus zuiniger.

· Zet je toestel steeds uit ook als je maar even weg moet.

· Gebruik een reflecterende strijkovertrek, want dat werkt energiebesparend.

Verlichten

Lampen

Gloeilampen zijn goedkoop en geven aangenaam licht. Maar ze geven slechts voor 10 % licht en 90 % warmte. Halogeenlampen hebben een iets beter rendement en gaan meestal ook wat langer mee. Maar ze zijn niet energiezuinig.

Vervang deze lampen, waar je kan, door energiezuinige verlichting.

· Tl’s zijn nu nog altijd de zuinigste lampen. Ze gaan lang mee, maar je hebt de juiste armatuur nodig en ze nemen veel plaats in. Ze zijn geschikt voor kelders, garages en werkruimten…

· Spaarlampen zijn compacte tl’s die passen in een normale lampvoet. Met een spaarlamp van 7 watt heb je evenveel licht als met een gloeilamp van 25 watt. En eentje van 20 watt is even sterk als een gloeilamp van 100 watt. Een spaarlamp is duurder in aanschaf, maar gaat ook 10 keer langer mee dan een gloeilamp én gebruikt in dezelfde tijdsspanne 80 % minder energie. De nieuwe generatie spaarlampen is verkrijgbaar in diverse soorten en maten, zodat voor veel armaturen een geschikte lamp te koop is.

· Leds zijn de verlichting van de toekomst. Ze gaan heel lang mee (tot 50 000 uur) en verbruiken nog veel minder dan een spaarlamp. Op gebied van lichtopbrengst en lichtkleur scoren ze nog matig. Ze zijn ondertussen verkrijgbaar in spotjes en peerlampen. Leds zijn een zeer sterk evoluerende markt. Wat vandaag niet is, kan morgen komen.

Lichttips

· Donkere muren weerkaatsen het licht slecht. Je zult meer verlichting nodig hebben dan wanneer je voor lichte muren kiest.

· Benut zoveel mogelijk de natuurlijke lichtinval. Dit kost niks.

· Installeer in de kelder, hal of garage een automaat die de verlichting na een tijd automatisch uitschakelt.

· Heb je nood aan buitenverlichting die de hele nacht brandt? Kies daar dan voor een spaarlamp of ledverlichting.

· Schakel de verlichting uit als je een ruimte verlaat, zelfs al is het maar voor korte tijd.

Bron:

www.energiesparen.be

,

www.epb-oplossingen.be

,

www.electrabel.be

,

www.nuon.be

Water is leven

Water is een schaarse en kostbare bron van leven en een onmisbaar begrip in ons dagelijks leven. Voor onze voeding, hygiëne, ontspanning… hebben we water nodig. De nood is zo groot dat we meer water verbruiken dan dat er bijkomt. Water wordt dus hoe langer hoe meer een schaars en kostbaar goed en dus moeten we er zuinig mee omspringen.

Wij gebruiken ongeveer 120 liter water per persoon per dag. Dat is zeer veel en meestal gebruiken we het drinkbare leidingwater dat van hoge kwaliteit is.

Regenwater

Je kan ook regenwater gebruiken, want dat is er bij ons in overvloed en voor niets. In Vlaanderen is het verplicht om bij een nieuwbouwproject of een grondige renovatie een regenwaterput te plaatsen. De investering in zo’n regenwaterinstallatie kost ongeveer tussen de 1 500 en 2 500 euro. Een investering die zichzelf snel terugverdient. Enerzijds bespaar je op de factuur van de drinkwatermaatschappij en anderzijds op de gewestelijke afvalwaterheffing die wordt berekend op basis van het drinkwaterverbruik.

Wanneer je een regenwaterinstallatie plaatst, is het belangrijk dat je zorgt voor een goede filtering. Enerzijds voor de goede werking van de installatie en anderzijds om de kwaliteit van het regenwater te waarborgen. Een vlotterfilter is een goede keuze: de filter – waarlangs het water wordt weggepompt – zal nooit aan de oppervlakte of op de bodem van de put komen te liggen. Op die plaatsen krijg je namelijk de grootste kans op vervuiling.

Laat je bij de plaatsing van een regenwaterinstallatie assisteren door een bekwame vakman. Om de overdracht van bacteriën te voorkomen, is het immers belangrijk dat leidingen voor drinkwater en regenwater strikt gescheiden zijn. Om dezelfde reden moet elk tappunt van regenwater duidelijk gemarkeerd zijn.

Water sparen

Gebruik drinkwater enkel voor de bereiding van voeding en persoonlijke hygiëne (douche, vaat). Voor al de rest, zoals toiletspoeling, poetsen, auto wassen, wasmachine… kan je regenwater gebruiken. Zo kan je 57 % van je dagelijks waterverbruik vervangen door regenwater. Op die manier ga je niet alleen spaarzamer om met het kostbare drinkwater, bovendien zal je waterfactuur heel wat goedkoper uitvallen. Regenwater is daarnaast kalkarmer dan leidingwater, wat veel beter is voor bijvoorbeeld de wasmachine.

Welk water je ook gebruikt: wees zuinig. En dat is niet moeilijk: met een kleine moeite bespaar je honderden liters.

Tips

· Repareer lekkende kranen zo snel mogelijk. Wanneer een kraan één druppel op 6 seconden verliest, heb je op jaarbasis 2 000 liter water verspild.

· Gebruik regenwater voor de toiletspoeling, zo bespaar je in een gemiddeld gezin gemakkelijk 10 000 liter drinkwater op jaarbasis.

· Zorg voor een spaarknop op het toilet, ongeacht welk type water je gebruikt.

· Laat de kraan niet lopen tijdens het tanden poetsen, handenwassen of scheren. Zo bespaar je 1 à 2 liter water per beurt.

Verstandig vervoer

De gezondheid van onze planeet krijgt het momenteel erg zwaar te verduren door de manier waarop de mens vandaag omgaat met vervoer. Goederen worden – vaak onnodig – van de ene naar de andere kant van de planeet gevlogen of gevaren, maar ook wij springen te pas en te onpas in de wagen of op het vliegtuig.

Het goede nieuws is dat verstandig omgaan met vervoer onmiddellijk een enorme energiebesparing betekent. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze portefeuille, nu de brandstofprijzen de pan uitrijzen. Een extra motivatie om hier snel werk van te maken…

Enkele tips

· Wandel en fiets, zoveel je kan. Ook je eigen gezondheid zal er wel bij varen.

· Neem het openbaar vervoer. De keuze van je woonplaats is op dat vlak erg belangrijk. Houd er rekening mee dat de nabijheid van een bus-, tram- of treinhalte goud waard zijn.

· Moest je toch de wagen nemen, probeer zoveel mogelijk samen te rijden.

o Doe aan carpooling om naar het werk te gaan; de files worden er korter van en je hebt gezelschap voor onderweg.

o Deel een wagen met een ander gezin; goede afspraken zijn dan wel nodig.

· Vliegtuigen verbruiken het meest bij het stijgen en het landen. Daarom zijn korteafstandsvluchten erg belastend voor het milieu. Bij een afstand van minder dan 1000 km is dan ook aan te raden om de trein of de bus te nemen.

ExtraSluipverbruik

Veel elektrische apparaten verbruiken energie, terwijl ze ‘uit’ of ‘stand-by’ staan. Het zijn apparaten met een afstandsbediening, adapters, klokjes en timers, elektronische regelingen, displays van draadloze telefoons, kruimeldief, ovenklokje, wekkerradio, video… Deze sluipverbruikers verhogen je comfort, maar ook je energieverbruik. Dit kan, afhankelijk van de apparaten die je hebt, gemakkelijk oplopen tot 400 kWh op jaarbasis.

Tips

· Koop toestellen met een laag sluipverbruik.

· Schakel toestellen zo veel mogelijk volledig uit, als je ze niet gebruikt (computer, printer, tv, video, hifi).

· Toestellen zonder ingebouwde netschakelaar kan je aansluiten op een stopcontact met schakelaar.

Autoruilen?

Wil je niet het ongemak van een wagen, noch het kostenplaatje, maar heb je er toch af en toe een nodig, overweeg dan om in te stappen in het autoruilsysteem van Cambio.

Het principe is eenvoudig: om Cambio-lid te worden betaal je een financieringsbijdrage (eenmalig en terugbetaald bij opzegging), een vast instapbedrag en een vast maandelijks bedrag. In ruil daarvoor kan je een wagen huren voor korte of lange tijd (voor een avondje uit, om de boodschappen te doen, om op vakantie te gaan…). Je reserveert de wagen telefonisch of via het internet en betaalt dan een uurprijs en een kilometerprijs. Verschillende steden over het hele land hebben Cambio-standplaatsen: Antwerpen, Brussel, Gent, Brugge, Luik, Namen, Mons… En ook in Duitsland kan je wagens huren.

Cambio is in Vlaanderen ontstaan vanuit een samenwerking tussen Taxistop en De Lijn. Intussen werken ook de andere openbare vervoersmaatschappijen het MIVB (Brussel) en de TEC (Wallonië) nauw samen.

Info: tel. 070 22 22 92 (Vlaanderen), tel. 010 23 58 01 (Wallonië), tel. 02 227 93 02 (Brussel), www.cambio.be

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels