Tips besparen op warm water

Tips besparen op warm water

Energie

Wat kunt u doen om te besparen op uw verbruik van sanitair warm water?

Sanitair warm water is goed voor zowat 14 % van de energiefactuur van een Belgisch gezin, wat neerkomt op een verbruik van ongeveer 30 tot 60 liter per dag en per persoon. En dat terwijl zowel water als energie steeds duurder worden. Hier zijn enkele manieren hoe u kan besparen op uw verbruik van sanitair warm water.

Neem liever een douche dan een bad. Tijdens een douche van 5 minuten (met spaarkop) verbruikt u slechts 20 liter water. Voor een bad heeft u 100 tot 130 liter water nodig.

Installeer spaarkoppen in de douche en op uw kranen. Daarmee verbruikt u tot 75 % minder water terwijl het comfort van de traditionele waterstraal behouden blijft. De kostprijs schommelt tussen 20 en 45 euro voor spaarkoppen die uw verbruik beperken tot 4 of 5 liter per minuut. Een klassieke douche verbruikt 10 tot 17 liter water per minuut.

Gebruik antikalkoplossingen. Kalk lost onmiddellijk op in warm water. Als het water afkoelt, slaat de kalk neer op de buitenkant van het materiaal (kunststof, roestvrij staal). In elektrische verwarmingstoestellen wordt zo een isolatielaag gevormd die ervoor zorgt dat het toestel plots meer energie moet gaan verbruiken om de gewenste temperatuur te bereiken.Het gebruik van elektromagnetische antikalksystemen is momenteel de beste oplossing op lange termijn, hoewel het meteen ook de duurste is. Reken op ongeveer 1500 euro.

Geef de voorkeur aan aardgas als brandstof. Aarzel niet om aardgas als warmtebron te kiezen! Het is goedkoper dan de andere energiebronnen en dat zal ook in de toekomst zo blijven, aangezien de aardgasvoorraden veel groter zijn dan de olievoorraden.

Optimaliseer het gebruik van elektrische huishoudtoestellen. Laat de vaatwasser pas draaien als hij vol zit. Zet er geen grote kookpotten in, noch andere voorwerpen die veel ruimte innemen. Spoel alles wat niet echt vuil is af met een beetje water. Laat evenmin een halfvolle wasautomaat draaien. Als u wacht tot de machine goed gevuld is, spaart u water én energie op elke wasbeurt.

Installeer een thermostaat op uw ketel om de verwarming en de productie van sanitair warm water beter te kunnen controleren. Een beter beheer kan besparingen opleveren.

Isoleer uw leidingen voor warm water. In een niet-geïsoleerd systeem gaat ongeveer 5 tot 10 % van de energie via de buizen verloren. Dankzij bovenstaande vuistregels kunt u per jaar ongeveer honderd euro besparen. U hoeft uw gedrag niet in één keer aan te passen. Als u de moed verliest, houdt u het toch niet vol. Reken uit a hoeveel de maatregelen die u neemt, u opleveren. Dat werkt motiverend!

Tekst Jérémy Goldyn

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels