Hoe kan u uw woning koelen?

Hoe kan u uw woning koelen?

Ventilatie en airconditioning

Om uw woning te koelen, moet u zorgen dat het binnen niet te warm wordt. Maar waarom wordt het in huis soms te warm?

Iedere volwassen persoon produceert per uur zo’n 100 Watt aan warmte, de kookplaat en het strijkijzer vormen op dat vlak een equivalent van meer dan 7 personen en de koelkast en de diepvries komen ook al snel in competitie met een 5-tal bewoners.

Als het buiten warm is, dan praten we niet langer over transmissieverliezen maar over transmissiewinsten. Als de zon schijnt, kan via de ramen een behoorlijke hoeveelheid stralingswarmte voor verdere stijging van de binnentemperatuur zorgen.

Oververhitting vermijden

De koelkast openzetten? Liever niet … De koelkast heeft geen efficiëntie van 100%, wat betekent dat een deel van de energie verloren gaat. Hoe meer hij moet koelen, hoe meer verlies er is. En dat verlies vertaalt zich in warmte. Dus hoe meer hij vooraan moet koelen, hoe meer warmte er achteraan zal worden afgegeven. De koelkast openzetten zal dus eerder de kamer opwarmen dan afkoelen.

Eigenlijk moet u in de eerste plaats oververhitting vermijden of ervoor zorgen dat u niet moet koelen. Dus: niemand uitnodigen, niet strijken, niet koken en dus vooral de koelkast niet openen? Dat is geen leven. Gelukkig bestaan er een aantal ingrepen die wel een oplossing kunnen bieden:

  • Zonwering of een oversteek die ervoor zorgen dat de zonnestralen de ramen niet bereiken en dus de kamer niet oververhitten.
  • Een correcte opbouw van de gevel. Zorg ervoor dat een eventuele donkere gevel zijn warmte niet via straling kan doorgeven en zo langzaam de gehele buitenschil opwarmt. Isolatie met een reflecterende laag is dan een mogelijke oplossing.
  • De juiste coating voor de beglazing. Let hierbij op de g-waarde van het glas. Die staat voor de hoeveelheid invallend zonlicht dat binnen wordt omgezet in warmte. Maar vergeet hierbij niet de passieve zonnewinsten die je mogelijks in de winter wilt benutten.
  • Seizoenafhankelijke schaduwvorming door bladverliezende bomen.
  • Genoeg thermische massa die eventueel ’s nachts kan afkoelen door intense(re) ventilatie.

Verse buitenlucht en actief koelen

Heeft u al die maatregelen genomen maar blijft het binnen nog te warm, dan kan u de verse buitenlucht die u gebruikt om uw woning te ventileren gaan voorkoelen door ze via een warmtewisselaar thermische energie te laten uitwisselen met de afgevoerde (vervuilde) binnenlucht. Dat werkt op dezelfde manier als warmterecuperatie in de winter, waarbij de ingaande koude lucht wordt voorverwarmd door de uitgaande binnenlucht. Alleen is de richting van de uitwisseling van de warmte nu omgekeerd.

Is zelfs dat niet voldoende, dan rest er weinig anders dan actief te gaan koelen. Denk daarbij in de eerste plaats aan topkoeling, of met andere woorden het afvlakken van de temperatuurtoppen. Het hoeft binnen immers geen 20°C te zijn als het buiten 35°C is. Kies hierbij voor een efficiënt en duurzaam systeem. Efficiënt verwarmen doe je op lage temperatuur, efficiënt koelen doe je op ‘hoge’ temperatuur. Topkoelen kan prima door water van 17°C door de vloerverwarming te sturen.

Maar een aantal convectorfabrikanten hebben geanticipeerd op de nood aan topkoeling en bieden intussen ook toestellen aan die ingezet kunnen worden in een verwarmings- of een koelmodus. En je kan nog een stapje verder gaan en ventilatie en koeling gaan combineren door de ingaande verse lucht die is voorgekoeld in de centrale warmtewisselaar, langsheen de gekoelde vloer of convector te sturen.

Leen Peeters

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels