Hoe kiest u uw ramen?

Hoe kiest u uw ramen?

Ramen, deuren en poorten

Maak een lijstje van alle nieuwe ramen. Beslis hoe u ze wil openen, welke kleur ze moeten hebben en wat voor beglazing u wil.

Maak een lijstje van alle nieuwe ramen. Beslis hoe u ze wil openen, welke kleur ze moeten hebben en wat voor beglazing u wil.

Bij houten ramen zijn de aanblik en de kleur deels bepaald door de keuze van de houtsoort en bent u dus beperkter. Daar staat tegenover dat u houten ramen altijd makkelijk in een andere kleur kan schilderen.

Het kleurengamma van pvc en vooral aluminium ramen is groter, maar hier hangt u veel meer vast aan uw kleurkeuze omdat u de ramen achteraf niet zomaar kan schilderen.

Wanneer u opteert voor PVC of aluminium ramen, kunt u voor een meerprijs de binnen- en buitenkant laten afwerken in een verschillende kleur. Misschien wilt u bijvoorbeeld voor de gevel wel een wat gewaagder kleurtje kiezen, maar houdt u het binnenin liever sober omdat de tinten van uw interieur of uw gordijnen wel eens wisselen.

Venstersystemen

Bepaal voor elk raam apart welk venstersysteem u nodig hebt. Ook bij het vervangen van oude ramen vraagt u zich best af of de nieuwe op dezelfde manier moeten openen. Misschien is een andere techniek wel handiger, bijvoorbeeld de mogelijkheid om ramen ook te kantelen om de kamer te verluchten.

Vaste ramen zijn het goedkoopst en het veiligst en isoleren het best. Omdat deze ramen niet open kunnen, moet u ze aan twee kanten kunnen bereiken om bijvoorbeeld te poetsen. Vaste ramen worden vaak op het gelijkvloers gezet.

Draai- en valramen

Voor opengaande ramen hebt u de keuze uit allerlei systemen. Ramen kunnen naar binnen opendraaien (in Vlaanderen het meest courant maar soms lastig voor gordijnen en dingen die op de vensterbank staan) of naar buiten opendraaien (moeilijker te poetsen maar ze sluiten beter door de winddruk).

Daarnaast zijn er valramen, die onderaan scharnieren (ook als ze openstaan een goede bescherming tegen wind en indringers maar niet bruikbaar om bijvoorbeeld meubels binnen te brengen).

Ramen die de twee functies combineren, noemen we draai-kip-ramen: deze kunt u openzetten en kantelen, maar ze kosten uiteraard wat meer.

Schuiframen

Ook schuiframen zijn erg in trek, vaak als toegang tot het terras of de tuin. Ze zijn handig voor gordijnen en nemen geen plaats in, maar laten gemakkelijker regen en wind binnen .

Draaien

Ramen kunnen eveneens horizontaal of verticaal op een as draaien (makkelijk te poetsen maar onhandig voor gordijnen) of naar buiten kantelen (neemt geen plaats in maar risico van regeninval).

Dakramen

Bekijk of u naast de ‘gewone’ ramen dakramen nodig hebt of nuttig vindt. Die hebben eigen kenmerken en maken een apart, specifiek gamma uit. Ze kunnen ook worden gemaakt met dezelfde profielen als andere ramen, maar dan voor een aanzienlijke meerkost.

Enkele of dubbele beglazing

Enkele beglazing is vaak een belangrijke reden om bestaande ramen te vervangen en wordt nagenoeg niet meer gebruikt bij de bouw of renovatie van woningen.

Dubbele beglazing – twee glasbladen met tussenin een droge luchtlaag – is de standaard geworden. Voor zo optimaal mogelijke isolatie hebben de twee glasbladen van de dubbele beglazing best een verschillende dikte. Voorts kan de tussenruimte tussen de twee glasbladen gevuld zijn met gas om nog beter te isoleren.

Daarnaast hebt u zonwerende beglazing, halftransparante beglazing die wel licht doorlaat maar geen inkijk en zelfs verwarmende of zelfreinigende beglazing. Veiligheidsglas tot slot vermindert de kans op inbraken en verwondingen, maar alles heeft natuurlijk zijn prijskaartje.

Hoogrendementsglas

Wanneer u zich informeert, merkt u al snel dat hoogrendementsglas vandaag de dienst uitmaakt. Dit is een bijzondere vorm van dubbele beglazing: het gaat om twee glasbladen met daartussen een onzichtbare warmtereflecterende coating op de binnenkant van het raam.

Wanneer de tussenruimte tussen de glasbladen ook nog wordt gevuld met argongas, verbetert de isolatiewaarde nog meer.

K- en U-waarde

Informeer naar de K- of de U-waarde van de beglazing die men u aanbiedt. In beide gevallen geldt: hoe lager de waarde, hoe beter. Met goed isolerende beglazing kunt u fors besparen op uw energiefactuur. Bovendien komt u soms in aanmerking voor een premie en geniet u van een belastingvermindering wanneer u hoogrendementsbeglazing plaatst.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels