Hoe kunnen jonge mensen toch nog een betaalbare woning kopen?

Nieuws

Vandaag ligt de gloednieuwe 'Ik ga bouwen & renoveren' in de winkelrekken. Hoofdredacteur Eric Cloes buigt zich in zijn column over de nood aan kleine, betaalbare woningen. De boodschap: gooi het eens over een andere boeg.

Onlangs hoorde ik van een jonge collega hoe moeilijk het was om in de noordrand van Brussel een huis te kopen. Kleine, betaalbare woningen zijn in minder dan 48 uur verkocht voor meer dan dat ze waard zijn. Zo groot is de vraag. “Als ik de vraagprijs moet betalen, kan ik me geen verbouwingswerken meer permitteren”, zei ze. Veel jonge mensen kampen met hetzelfde probleem. Hoe kun je in deze omstandigheden nog een huis kopen? Hier enkele denkpistes:

De uitrustingen van zogenaamd “geschikte” – lees: bewoonbare – woningen beantwoorden vaak niet meer aan de huidige normen (denk dan aan de elektriciteit, verwarming, keuken, badkamer,…). Waarom zou je zo’n “volledig uitgeruste” woning kopen als je eerste werk er uitgerekend in bestaat alle uitrustingen te vervangen? Kijk dus ook naar oudere woningen die minder goed zijn uitgerust maar waarvan de ruwbouw nog in goede staat is. De kans is ook groot dat ze minder geïnteresseerden aantrekt.

Je kunt ook eens uitkijken naar iets anders dan een huis. Een oude garage, een oude schuur, zelfs een stal kunnen een interessante oplossing vormen, en tegen een betrekkelijk lage prijs. Uiteraard moet dan binnen nog alles gebeuren. Maar financieel gezien is het vaak interessanter om van nul te vertrekken dan muren en vloeren uit te breken om ruimtes open te gooien of te vergroten. Vaak is het hier ook gemakkelijker om de werken te spreiden, en in een eerste fase maar in een deel van het volume te wonen.

Zie je het zitten om je woning te delen, dan kun je misschien een huis kopen dat boven je budget ligt. Immers, als je een woning koopt, renoveert en opdeelt in twee aparte wooneenheden, kun je met de huur die je krijgt, een deel van de hypothecaire lening afbetalen. En, wie weet, kun je later het hele huis opnieuw voor jezelf houden. Let er hier wel op dat je van bij de start het project goed uitdenkt om dubbele kosten te vermijden. Informeer je vooraf ook goed bij de gemeente over de haalbaarheid van zo’n project.

Heel wat sleutel-op-de-deurfirma’s hebben zich omgevormd tot vastgoedpromotoren en bieden compacte en energiezuinige nieuwbouwwoningen aan tegen correcte prijzen. Je moet je in dat geval wel tevreden stellen met een klein lapje grond en een zeer eenvoudige woning, maar je blijft wel een aantal jaren gespaard van renovatiewerken.

Probeer het dus eens over een andere boeg te gooien. Je moet dan meestal afstappen van je oorspronkelijke plan, maar het loont wel vaak de moeite.

Eric Cloes

Hoofdredacteur

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels