Hoe kunnen we energie besparen in de keuken?

Hoe kunnen we energie besparen in de keuken?

Keuken

Op geen enkele plaats in het huis staan zoveel elektrische apparaten bij elkaar als in de keuken. Het kan best wel handig zijn om eens te kijken op welke manier we toch wat kunnen besparen op onze energiefactuur door enkele lichte aanpassingen of door middel van een 'andere manier van gebruiken'.

Op geen enkele plaats in het huis staan zoveel elektrische apparaten bij elkaar als in de keuken. Het kan best wel handig zijn om eens te kijken op welke manier we toch wat kunnen besparen op onze energiefactuur door enkele lichte aanpassingen of door middel van een ‘andere manier van gebruiken’.

Kijk naar de labels van het apparaat

Elk elektrisch apparaat heeft een label dat hen indeelt volgens energieklassen. Afhankelijk van het energieverbruik krijgen de verschillende toestellen een score van A (laag gebruik) tot G (erg hoog gebruik). In 2004 kwamen hier nog de labels A+ en A++ bij. Dit heeft ook gevolgen voor jouw energiefactuur. Zo verbruikt een toestel met A+-label 25% minder energie dan een toestel met een label van klasse A. Het kan dus wel verstandig zijn om bij aankoop van een elektrisch apparaat het energielabel in het oog te houden. Let wel op; klassen A tot A++ kosten meer in aankoop, maar die duurdere prijs verdien je wel terug via het elektriciteitsverbruik.

De kookpotten en het fornuis

In het algemeen zijn fornuizen op aardgas een stuk voordeliger dan elektrische, zowel wat betreft gebruik als de kostprijs. De laatste jaren proberen elektrische kookfornuizen verschillende technieken te gebruiken, waardoor ze kunnen concurreren met aardgas. Denk bijvoorbeeld aan keramische platen of de kookplaten met inductie. Zo gebruiken inductieplaten zo’n 40 % minder energie dan een klassiek elektrisch fornuis. Naast het soort van fornuis is het ook erg belangrijk welke kookpotten je kiest bij dit vuur. Investeer in kwaliteitsvolle kookpotten met een vlakke en dikke bodem die de warmte goed begeleiden. Wanneer je dit niet doet kan je bijvoorbeeld bij een elektrisch fornuis tot een dubbel energieverbruik hebben. Ook interessant is een snelkookpan, die ongeveer 40 tot 70 % minder energie verbruikt dan een gewone kookpot. Nog een leuke extra tip kan zijn dat je bij het koken van water steeds de deksel op de pot moet zetten, zo kookt het water sneller en kan je hier ook energie besparen.

De frigo

De keuze van een frigo is vaak toch wel een beslissing van lange adem. Zo kan je kiezen voor een toestel waarbij de combinatie wordt gemaakt tussen vriezen en koelen, of juist de keuze maken om twee aparte toestellen aan te schaffen. Het staat al wel zeker vast dat koelkasten zonder vriesruimte een stuk zuiniger zijn met energie dan combinatietoestellen. Er zijn enkele tips om de kosten op de energiefactuur voor de frigo laag te houden. Zo is het onder meer belangrijk om gerechten eerste te laten afkoelen, voor je ze in de frigo plaatst. Bovendien kan het ontdooien van ingevroren producten helpen bij de koeling in de koelkast.

Vaatwasser of niet?

Wanneer je in een nieuwe woning intrekt is het steeds de vraag of je een vaatwasser zal laten plaatsen of niet. Je moet jezelf deze vraag stellen: hoe was ik af? Laat ik de kraan openstaan of was ik af in een teiltje? Gebruik je warm of koud water? En hoeveel liter water laat je doorlopen wanneer je met warm water afwast? Met de hand afwassen is vaak nadeliger dan met een machine. Je verbruikt namelijk heel wat minder afwasmiddel en warm water. Nog zuiniger werkt een vaatwasmachine wanneer dit apparaat is aangesloten op een warmwaterleiding.

Laura Van Roey

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels