Hoe maak je de tuin kidsproof?

Hoe maak je de tuin kidsproof?

Outdoor

Rennen, schommelen, een hut bouwen ... In de tuin beleven kinderen eindeloos speelplezier. Op voorwaarde dat ze zonder risico's avonturen kunnen beleven.

Rennen, schommelen, een hut bouwen … In de tuin beleven kinderen eindeloos speelplezier. Op voorwaarde dat ze zonder risico’s avonturen kunnen beleven.

Kinderen vinden het heerlijk om in de tuin te spelen. Meer hebben ze niet nodig om zich te amuseren: een beetje frisse lucht, wat fantasie en een paar veiligheidsmaatregelen. Tussen geïmproviseerde spelletjes en vaste speeltuigen in, zijn de mogelijkheden onbeperkt.

Spelen met de natuur

– Een parcours
Actieve kinderen met veel fantasie leggen een avonturenparcours aan met dingen die ze in en om de tuin vinden. Een verhaal, een ervaring … : alles kan een aanleiding vormen om zich uit te leven.

– Een moestuintje
Als kinderen ouder worden, kunt u een plekje voorzien waar ze de aarde mogen omwoelen en zelf dingen mogen planten. Ze onderhouden hun stukje grond met liefde! Houd wel altijd de werktuigen en de planten waarmee ze omgaan in de gaten.

Vaste speeltuigen

– Een speeltuig
Er bestaan allerlei modellen, voor ieders budget. Van de meest eenvoudige tot de meest complexe. In metaal of in hout. Denk aan een minihuisje, een zandbak, een klimmuur en tal van andere activiteiten.

– Een hut
Een schuilplaats waar kinderen in een denkbeeldige wereld leven en een beetje intimiteit vinden als ze ouder worden.

– Een schommel
Een stevige boom met takken die het gewicht van uw kinderen kunnen dragen, is de ideale plek voor een schommel.

– Een net
Is er voldoende ruimte, dan kan u een net ophangen, zodat uw kinderen naar hartenlust kunnen badmintonnen of volleyballen.

– Een zandbak
Een ingegraven of vrijstaande zandbak doet het altijd goed. Kies een model dat u kunt afdekken en controleer regelmatig of het zand nog niet te vuil is.
Respecteer hoe dan ook de geldende veiligheidsnormen. Lees aandachtig de instructies voor montage en gebruik!

Waterspelletjes

Een zwembad in de tuin: zalig! Eentje uit kunststof, eentje met een semi-rigide kuip of eentje uit harde materialen: het plezier blijft gelijk … en voorzichtigheid blijft geboden. In België bestaat er nog geen wetten rond de veiligheid van privézwembaden. Toch kan het niet lang meer duren vóór de Europese regelgeving wordt toegepast. Alles is een kwestie van gezond verstand: hekjes, afdekking en alarmsystemen.

Laten we vooral de barbecue niet vergeten. Zowel de vaste als de mobiele modellen vereisen sowieso het toezicht van een volwassene om te voorkomen dat een moment van ontspanning een nachtmerrie wordt.

Cécile Wolfs

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels