Hoe onderhoud ik mijn keukenblad?

Hoe onderhoud ik mijn keukenblad?

Keuken

Een keukenblad is een essentieel onderdeel van de keuken dat zo goed als altijd echt proper moet zijn. Daarom is het belangrijk om het keukenblad goed te onderhouden en de gepaste producten te gebruiken. We geven u alvast enkele tips mee om het blad in uw keuken netjes te houden.

Keukenbladen bestaan in allerlei kleuren, vormen en materialen. De keuze van materiaal is belangrijk bij het poetsen, want elk materiaal vraagt om een ander soort van onderhoud en ook aangepaste producten. Er zijn verschillende soorten materialen waaruit het werkblad in een keuken kan gemaakt worden. De meest voorkomende zijn graniet, hout, kunststof of beton. Inox wordt meestal in een professionele keuken gebruikt, al zijn er steeds meer particulieren die voor dit materiaal gaan kiezen. Maar er zijn ook minder voor de hand liggende materialen die je kan gebruiken. Zo is er bijvoorbeeld Corian of een keramisch keukenblad.

Het juiste onderhoudsproduct

Een goede ontvetter is essentiel in een keuken, uit welk materiaal het keukenblad ook gemaakt mag zijn. Daarom is het aangewezen om steeds een bus ontvettende spray bij de hand te hebben. In een keuken is het ook veel makkelijker werken met een spray dan met een vloeibaar product. Het keukenblad kan je makkelijk afwassen. Enkele keren spuiten met de spray, even laten intrekken en vervolgens afwassen. Je kan bijvoorbeeld Dettol Clean Spray, speciaal gemaakt voor keukens, of Bref Ultra Clean Keukenspray gebruiken. Bijna elk soort keukenblad kan tegen het gebruik van een spray en zachte doek.

Schuren of niet schuren?

Er bestaan glazen keukenbladen en daarbij is het niet aan te raden om met een schuurspons te werk te gaan. Hiermee zou je het oppervlak kunnen beschadigen. Wat je doet bij een glazen keukenblad is gebruik maken van een vochtige doek, maar een schuurborstel of -spons moet absoluut vermeden worden. Ook op Inox kan een schuurspons beter vermeden worden.

Een schuurspons kan wel gebruikt worden bij bijvoorbeeld een keukenblad uit hout , kunststof of graniet.

Weg met strepen!

Strepen op een keukenblad door poetsen kan soms een probleem vormen. Dit is een probleem dat regelmatig terugkomt bij bijvoorbeeld zwarte graniet. Deze streepjes die achterblijven door het gebruik van bijvoorbeeld een te ruwe poetsdoek, kan je verwijderen door het toepassen van enkele simpele trucjes. Je kan bijvoorbeeld een beetje lauw water gebruiken en een zachte doek. Gebruik hierna zeker een propere handdoek om het vocht op te nemen. Wanneer dit niet helpt zijn er ook straffere middeltjes. Een voorbeeld hiervan is de kleurenverdieper van HG. Deze helpt om de strepen te doen verdwijnen.

(LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels