Hoe onderhoud je zonnepanelen?

Hoe onderhoud je zonnepanelen?

Immo, Nieuws

In principe vragen zonnepanelen weinig onderhoud. Wat u wél regelmatig moet doen is de zonnepanelen reinigen omdat ze ook te maken krijgen met invloeden van de natuur. Voorbeelden hiervan zijn mos, droge bladeren, schade van regen of stuifmeel van bomen. Om ervoor te zorgen dat zonnepanelen optimaal hun werk blijven doen en de lichtinval niet vermindert door vuil, is het nodig om af en toe de panelen te reinigen. Hoe u dat moet doen leest u hier.

Wel of niet reinigen?

Voor je begint te schrobben en schuren op de panelen, is het belangrijk te weten of u de zonnepanelen wel mag kuisen. De laatste nieuwe zonnepanelen zijn namelijk vaak uitgerust met een ingebouwd reinigingssysteem. Hier worden om de zoveel tijd, meestal om de twee of drie weken, de panelen automatisch gereinigd en hoeft u zelf niets te doen. Bij zonnepanelen met dit systeem ligt de aankoopprijs iets hoger, maar op lange termijn bespaart u zelf wel wat tijd uit.

Aangepaste producten

Wanneer de zonnepanelen geen zelfreinigend systeem hebben mag u zelf aan de slag gaan. Er wordt aangeraden om zonnepanelen om de twee jaar eens onder handen te nemen. Sommige mensen denken dat de zonnepanelen gereinigd worden door de regen, maar dit is onvoldoende. De zonnepanelen moeten om de twee jaar extra aandacht krijgen.

Het is belangrijk om bij het poetsen een aangepast product te gebruiken. Zeker te vermijden is allesreiniger. Dit kan de zonnepanelen beschadigen en hun rendement doen dalen. Het beste is om water te gebruiken of producten die speciaal aangepast zijn aan het reinigen van zonnepanelen.

Naast het juiste product, is ook de juiste doek van belang. Een te ruwe doek kan namelijk krassen aanbrengen op de panelen. Ook dit zal het rendement niet ten goede komen. Het beste wat je kan doen is een sproeier gebruiken om het vuil van de zonnepanelen te krijgen en vervolgens een lichte doek. Bijvoorbeeld een telescopische spons. Ook zeker nooit doen: een hogedrukreiniger gebruiken.

Hebt u weinig zin om zelf op het dak te kruipen om de zonnepanelen een poetsbeurt te geven? Dan kan u de reiniging ook laten uitvoeren daar een gespecialiseerd bedrijf. Zij hebben aangepaste reinigingsapparatuur en het nodige veilige werkmateriaal (zoals bijvoorbeeld een hydraulische lift). (LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels