Hoe onderhoud je zonnepanelen?

Hoe onderhoud je zonnepanelen?

Energie, Immo, Nieuws

In principe vragen zonnepanelen weinig onderhoud. Wat je wél regelmatig moet doen, is de zonnepanelen reinigen. Ze zijn namelijk permanent blootgesteld aan de grillen van de natuur. Mos, droge bladeren, schade van regen of stuifmeel van bomen kunnen de inval van de zonnestralen hinderen en dus het rendement van de zonnepanelen omlaag halen. Hoe je je zonnepanelen schoon houdt, lees je hier.

Wel of niet reinigen?

Voor je de panelen begint te schrobben en te schuren, moet je eerst en vooral nagaan of je de zonnepanelen effectief moet om schoonmaken. De laatste nieuwe zonnepanelen zijn namelijk vaak uitgerust met een ingebouwd reinigingssysteem. In dat geval worden de panelen om de zoveel tijd, meestal om de twee à drie weken, automatisch gereinigd en hoef je zelf dus niets te doen. Deze zonnepanelen zijn iets duurder in aankoop, maar op termijn bespaar je wel wat tijd uit.

Aangepaste producten

Wanneer de zonnepanelen geen zelfreinigend systeem hebben, mag je zelf aan de slag gaan. Het is aangeraden om de zonnepanelen om de twee jaar eens onder handen te nemen. Wanneer het regent, wordt het meeste vuil wel weggespoeld, maar de regen alleen volstaat niet.

Het is belangrijk om bij het poetsen een aangepast product te gebruiken. Zeker te vermijden is een allesreiniger. Die kan de zonnepanelen beschadigen en hun rendement doen dalen. Het beste is om gewoon water te gebruiken of producten die speciaal zijn aangepast aan het reinigen van zonnepanelen.

Naast het juiste product, is ook de juiste doek van belang. Een te ruwe doek kan namelijk krassen achterlaten op de panelen. Ook dit zal het rendement niet ten goede komen. Het beste wat je kan doen is een sproeier te gebruiken om het vuil te verwijderen en vervolgens een lichte doek. Haal ook nooit de hogedrukreiniger boven voor deze klus.

Heb je weinig zin om zelf op het dak te kruipen om de zonnepanelen een poetsbeurt te geven? Dan kan je de reiniging ook laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Zij hebben aangepaste reinigingsapparatuur en het nodige – veilige – werkmateriaal (zoals bijvoorbeeld een hydraulische lift).

(LVR)

Openingsbeeld © Eandis

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels