Hoe pakt u huisstofmijt aan in uw slaapkamer?

Nieuws

Door de warme winter zit op dit moment twintig procent meer huisstofmijten in onze huizen dan vorige winter. Wij verzamelden enkele tips om deze beestjes aan te pakken en in de toekomst te vermijden.

Door de warme winter zit op dit moment twintig procent meer huisstofmijten in onze huizen dan vorige winter. Wij verzamelden enkele tips om deze beestjes aan te pakken en in de toekomst te vermijden.

“Een vijfde van de bevolking is allergisch aan die mijten. Zij zullen veel meer last hebben van hun allergie dan anders”, zegt professor Anne-Catherine Mailleux van de ULB maandag in Het Nieuwsblad en De Standaard. Het aantal mensen met allergie is de afgelopen tien jaar zowat verdubbeld. Omdat artsen vaker de diagnose stellen, maar ook omdat we veel meer aandacht hebben dan vroeger voor hygiëne. Daardoor krijgt ons immuunsysteem minder de kans om te “oefenen” tegen die allergieën. Klachten zijn een verstopte neus, tranende ogen, moeite met ademhalen, slecht slapen en vermoeidheid.

Wij verzamelden alvast enkele tips zodat u de kans op allergieën verkleint. De bepalende factor is de vochtigheidsgraad van uw woning én in het bijzonder uw slaapkamer, die moet zo laag mogelijk zijn. Het is aan te raden om vloerbedekking te kiezen die makkelijk afwasbaar is, net als meubels uit glad materiaal.

Kleine details

Wie in de mogelijkheid is om de kleerkast niet in de slaapkamer te zetten, doet dat best. Indien een kast de hele tijd open en dicht moet gaan, verspreidt het stof zich erg makkelijk. Het is ook belangrijk om te letten op kleine details, zoals een poster die op de muur is aangebracht met duimspijkers of knuffeldieren op de vensterbank. Dit is allemaal te vermijden.

Wat het bed betreft, kiest u best een matras uit synthetisch materiaal, denk dan aan synthetisch schuimrubber. Deze matras wordt dan bovendien idealiter overtrokken met een anti-allergene hoes. De lakens moeten wekelijks verschoond worden op een temperatuur van minstens 60°C. Tot slot is het belangrijk om de ramen geregeld open te zetten zodat de slaapkamer kan verluchten en u de vochtigheid onder controle houdt. (AB/BELGA)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels