Hoe reinig je de ruit van een kachel?

Hoe reinig je de ruit van een kachel?

Kachels en inserts

Wanneer het buiten guur en donker is, is er niets gezelliger dan samen voor de kachel of open haard te ontspannen. Het kijken naar het vlammenspel gaat natuurlijk heel wat beter wanneer de ruit van de kachel proper is. Wij verzamelden daarom enkele tips om uw ruit te reinigen en proper te houden.

 

  1. Gebruik nooit een schuurspons of schuurmiddelen voor de ruit van uw kachel of open haard. Er zullen kleine krasjes ontstaan die ervoor zorgen dat de ruit sneller vuil wordt.
  2. Zorg voor droog hout dat zo min mogelijk hars bevat en een goede trek wanneer u vuur maakt in uw kachel of haard. Deze voorzorgsmaatregelen zorgen ervoor dat uw ruit minder snel zwart wordt.
  3. Zoals bij alle objecten die onderhoud nodig hebben: hoe vaker je iets reinigt, hoe minder hard je moet schrobben. Poets de ruiten dus tijdens de koude maanden iedere week om problemen te voorkomen.
  4. Bescherm uw vloer en eventueel bakstenen rondom met kranten om beschadiging te voorkomen.
  5. Voor een klein onderhoud is een (alcoholvrije) ruitenreiniger voldoende om uw ruit te poetsen. Verstuif de reiniger op het glas en gebruik een zachte doek om de ruit te reinigen.
  6. Voor een meer grondige poetsbeurt gebruikt u een spons, vochtig krantenpapier of keukenrol die u in assen dept. Wrijf de kachelruit goed in met de assen en maak hem vervolgens terug proper met een groot stuk keukenrol. U kan als afwerking de ruit nog eens poetsen met een doekje dat in thee gedrenkt is.
  7. Indien uw ruit erg zwart is geworden kan u een ovenreiniger of product specifiek voor kachelruiten gebruiken. Laat het product inwerken en wrijf nadien de ruit proper met een vochtige doek.
  8. Na het reinigen van uw ruit kan u het glas inwrijven met een krant. De ruit zal hierdoor langer proper blijven.

(LP)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels