Hoe reinig je zelf het best een tapijt?

Interieur

Een tapijt in de woning moet je ongeveer om de twee à drie jaar een grondig poetsbeurt geven. Veel mensen zitten echter met de handen in het haar wanneer het gaat over het grondig schoonmaken van hun tapijt. Om die reden zetten we enkele simpele trucjes voor het poetsen van een tapijt op een rij.

Een tapijt in de woning moet je ongeveer om de twee à drie jaar een grondig poetsbeurt geven. Veel mensen zitten echter met de handen in het haar wanneer het gaat over het grondig schoonmaken van hun tapijt. Om die reden zetten we enkele simpele trucjes voor het poetsen van een tapijt op een rij.

Iedereen met een tapijt in huis, moet vroeg of laat aan de slag om dit stukje stof te poetsen. Een tapijt krijgt namelijk heel wat te verduren: voetstappen, huisdieren in huid, voedingsvlekken of modder. Eerste hulp kan je altijd toepassen met een stofzuiger, maar voor een vlek uit het tapijt te verwijderen heb je meer nodig dan een stofzuiger. Bovendien is het sowieso aangeraden om elke twee à drie jaar het tapijt eens grondig te poetsen. Wij leggen je uit hoe je dit thuis zelf zou kunnen doen:

1. Begin met het stofzuigen van het tapijt, dit zowel langs de boven- als de onderkant. Verschuif het tapijt ook van de plaats waar het altijd ligt en ga ook op deze plek eens goed rond met de stofzuiger. Zo heb je het oppervlakkige vuil al meteen mee en kan je beginnen met het reinigen van het tapijt.

2. Na het stofzuigen neem je het tapijt best even mee naar buiten om het daar af te kloppen met een mattenklopper.

3. Nu is het tijd om vlekken aan te pakken. Het beste is uiteraard dat je de vlekken meteen verwijderd nadat je ze gemaakt hebt op het tapijt, maar sommige vlekken zijn iets hardnekkiger en laten een blijvende vlek achter. Probeer eerst zoveel mogelijk van de vlek weg te deppen of te schrapen alvorens we aan het werk gaan met een schoonmaakmiddel. Dit kan een gespecialiseerd middel zijn voor tapijtreiniging, maar dit kan ook een emmer met warm water en een beetje dreft of ontvetter zijn. Belangrijk is wel dat je op een klein plekje eerst het product uitprobeert, zo vermijd je dat je de kleur van het tapijt kan uitvegen. Ga nu stukje per stukje te werk, als je ziet dat het product geen effect heeft op de kleur, en werk steeds in cirkeltjes.

4. Een tikkeltje azijn in warm water met soda kan wonderen doen voor tapijten met een geurtje. Bijvoorbeeld bij mensen met huisdieren.

5. Wil je het graag iets grondiger aanpakken? Dan kan je er steeds voor kiezen om te werken met een tapijtreiniger. Dit apparaat kan je huren in een speciaalzaak om het tapijt tot in de diepte te reinigen. Hiervoor betaal je per dag iets meer dan twintig euro, maar dat hangt af van handelaar tot handelaar. Handig aan dit apparaat is dat het het gebruikte water meteen ook zal opzuigen, waardoor je minder tijd nodig hebt om het tapijt te laten drogen.

(LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels