Hoe richt je een werkplek in in je woning?

Hoe richt je een werkplek in in je woning?

Decoratie en meubilair

Heb je nood aan een werkplek zonder je te moeten afzonderen in een aparte kamer? Of werk je graag in de leefruimte waar ook je hele gezin vertoeft? Misschien heb je kleine kinderen die willen spelen en werken in jouw buurt of wil je gewoon een hoekje waar de pc kan staan.

Een werk- of speelplek kan een verloren hoek in de kamer toch nog een zinvolle invulling geven. Het kan je toelaten de beschikbare ruimte handiger of wat speelser in te delen, zonder daarbij al te diep in de geldbeugel te moeten tasten. Redenen genoeg om eens na te denken over de inrichting van een werkplek in je woning. Wij helpen je graag op weg.

Bekijk ruimte: Creatief denken

Je vindt ze in haast iedere woning: een ruimte die niet echt optimaal gebruikt wordt. Dat kan een kelder, een bergruimte of ook een zolder zijn. Misschien moet je zelfs de leefruimte, de slaapkamer of de keuken in die optiek eens bekijken.

Een werk-, een speel- of een leesplek kan je haast om het even waar inrichten. Soms is het gewoon zaak om de bestaande meubels te herschikken. Een goede, correcte indeling van de ruimte geeft je sowieso een beter overzicht en het zorgt voor orde.

 • Meubels hoeven niet altijd noodzakelijkerwijs tegen de muur te staan: zet een tafel, kast of rek dwars in de ruimte of dwars tegen een muur en je creëert een extra hoekje.
 • Een hoge plant kan een werkplek scheiden van de rest van de ruimte.
 • Een diep rek kan je gemakkelijk aan twee kanten gebruiken.
 • Heb je een ruimte met een donkere hoek? Misschien de ideale plaats voor een opbergmeubel met werkblad!
 • Een verloren hoek kan je ook opvullen met een driehoekige tafel of een rek, zonder veel extra plaats in te nemen. Een rond meubel kan ook: dat geeft meteen een andere dimensie aan de ruimte.
 • Of misschien kan je een groot boekenrek met werkblad naast een bestaande schouw of rond een deur integreren?
 • Hou rekening met de lichtinval. De aanwezigheid van natuurlijk licht en zicht op de tuin of de straat kunnen leuk zijn, vooral in de buurt van een werktafel.

De uitrusting

Heb je uiteindelijk plaats voor een werkplek gevonden, kijk dan altijd na of er voldoende voorzieningen zijn:

 • Hoe is het gesteld met de elektriciteitsvoorzieningen? Heel belangrijk in een atelier of in de buurt van een werkbank.
 • Zijn er voldoende en vooral veilige stopcontacten?
 • Is er goede verlichting en is die verlichting correct gericht ? Kies voor de juiste armatuur en let erop dat het licht op het werkblad valt en bijvoorbeeld niet op een computerscherm.
 • Is er een internetaansluiting aanwezig? Heb je verschillende pc?s in huis, dan is een draadloze aansluiting zeker het overwegen waard.
 • Is er een telefoonaansluiting in de buurt?

Onderhoud

Hou de structuur en de indeling van je werkplek zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk, dat maakt opruimen en poetsen een stuk gemakkelijker.

 • Een rek plaats je best helemaal op de grond (zonder tussenruimte) of op pootjes die minstens 20 cm hoog zijn, zodat je eronder nog kan stofzuigen of dweilen.
 • Een afwasbaar en krasvrij werkvlak is haast een must, anders ga je eindeloos schrobben op vlekken die je toch niet meer kan verwijderen.
 • Een werkruimte waar veel vuil op de vloer terechtkomt, moet je makkelijk kunnen dweilen. Zorg voor een degelijke vloer: tegels, laminaatparket, kurk of linoleum zijn mooi en kan je gemakkelijk onderhouden.

Wat wil je?

De werkruimte voor doe-het-zelver

Zorg voor een ruimte die tegen een stootje kan en waar je niet moet letten op een beetje vuil. De ideale plaats is daarom een hoekje in een kelder, garage of berging.

En let vooral op volgende dingen:

 • Indien je de kelder gebruikt, ga dan eerst na of er geen vochtproblemen zijn.
 • Zorg voor een elektrische aansluiting die zwaar genoeg is en voor voldoende stopcontacten.
 • Als algemene verlichting kan je hier gerust een aantal TL-lampen gebruiken. Voorzie ook licht dat op de werkbank gericht is.
 • Een werktafel of een werkbank voor het uitvoeren van klussen moet stevig zijn en een werkhoogte van minimum 90 cm hebben.
 • Zorg voor een degelijk ophangsysteem voor klein gerief zoals beitels, sleutels of schroevendraaiers in de buurt van de werkbank.
 • Stevige rekken met voldoende diepte (45 à 60 cm) om je spullen op te bergen.

Atelierhoek (bloemschikken, schilderen, boetseren

Ook een atelierhoek moet tegen een stootje kunnen en je moet er je spullen zonder problemen kunnen laten staan. Hiervoor kan je gemakkelijk een hoek op de zolder gebruiken.

Ga je de zolder (her)inrichten, zorg dan voor een degelijke isolatie (de afwerking kan eenvoudig blijven), voldoende daglicht (dakvlakramen), verwarming en stopcontacten.

Een groot en stevig werkblad is een must. Moet je vaak rechtstaan, zorg dan dat de tafel voldoende hoog is (90 cm à 120 cm) en een stoel op de juiste hoogte staat.

Zorg voor stevige rekken die voldoende diep zijn (45 à 60 cm). En eventueel ook een rek voor boeken en kleinere spullen (diepte: 30 cm).

De computerhoek: apart en toch samen

Een computerhoek kan je, mits een heel kleine investering, in een bestaande leefruimte installeren. Een hoek van 1 m op 2 m is ruim voldoende om alles kwijt te kunnen. Heb je echt heel weinig plaats, kijk dan of je de computer niet in een hoekje kwijtkan. Een driehoekig werkblad kan een oplossing bieden. En een werkhoek kan je altijd gemakkelijk afbakenen door gebruik te maken van een boekenrek. Verlies de lichtinval niet uit het oog: kunnen werken met zicht op groen of de tuin is een heel stuk aangenamer!

Voor de computerhoek heb je niet meer nodig dan:

 • Een eenvoudige tafel en een meubel om boeken en papieren op te bergen.
 • De tafel moet wel de juiste hoogte (72 à 75 cm) hebben en handen en ellebogen moeten op het werkvlak (kunnen) blijven steunen.
 • Voldoende stopcontacten en een internetaansluiting.
 • Een goeie lamp moet het werkblad en niet het computerscherm verlichten.
 • Zit je vaak voor de computer, investeer dan zeker in een ergonomisch verantwoorde stoel.

Hou je het graag netjes, dan kan je de aanschaf van een computerkast overwegen. Eenmaal de deuren dicht, zit alles keurig weggestopt. Bij de meest gesofisticeerde (en duurste) versies schuift zelfs de stoel mee de kast in!

Een leesplek voor een boekenworm

Ben jij zelf of een van je huisgenoten een verwoed lezer, dan is een leeshoek in de leefruimte zeker op zijn plaats.

Zoek een rustige plek. Een plaats waar huisgenoten voortdurend moeten passeren, is geen goede keuze, want algauw zal ieder het op zijn heupen krijgen.

Een leesplek kan gemakkelijk in een donkerder hoekje van een ruimte. Als het even kan, zorg dan voor zachte kleuren, een algemene verlichting die kan gedimd worden en een goeie leeslamp in de buurt van de leeszetel.

Investeer hier vooral in stevige boekenrekken of kasten. Boeken wegen heel zwaar en een je hebt weinig aan een kast die na verloop van tijd gaat doorhangen of scheef gaat staan. Op de markt zijn uitstekende aanbouwsystemen in hout of metaal te koop. En ze hebben bovendien het voordeel dat ze meegroeien naargelang je verzameling boeken uitbreidt.

Zorg voor een goede, comfortabele zetel.

Een boekenkast die je aan twee kanten kan gebruiken, is handig. Zo ontstaat meteen een afscheiding met een andere hoek. Hou wel rekening met een minimumdiepte van 30 cm voor de boekenkant en 45 cm voor de kant waar je andere spullen zoals borden, tassen of boxen wilt opbergen.

Wij werken en kinderen spelen

Erger jij je soms aan een leefruimte vol speelgoed waar jij noch je kinderen door de bomen het bos niet meer zien? Of zijn je kinderen klein en nog niet aan huiswerk toe? Dan is een speel- en werkplek in de keuken of in de leefruimte zelf haast een must.

 • Zorg voor voldoende opbergmogelijkheden. Zo hou je het voor jezelf en voor je kinderen overzichtelijk en ordelijk. Er is een uitgebreid aanbod aan kartonnen dozen, boxen in plastiek of hout op de markt, die bovendien stapelbaar en/of verrijdbaar zijn.
 • Voorzie een stevig rek waar je de boxen en dozen kunt stapelen. Je kunt het speels en duidelijk houden als je de boxen voorziet van een label met een tekening.
 • Stevige boxen in hout of plastiek kunnen door de kinderen zelfs als speelgoed gebruikt worden. En zijn ze voorzien van wieltjes, dan haal je meteen een ?auto? of een ?trein? in huis.
 • Voorzie ook een boekenrekje, zodat de kinderen zelf hun boeken kunnen nemen en opnieuw opbergen.
 • En denk ook aan een tafel en een stoel op maat van je kind!

Huiswerkhoek

Jongere schoolkinderen mogen dan wel al aan huiswerk toe zijn, ze maken dat huiswerk nog niet zo gemakkelijk in hun eigen kamer. Voor hen is daarom een hoekje in de leefruimte of in de buurt van de keuken een ideale oplossing. Zijn je kinderen wat groter geworden, dan zullen ze zeker een werkplek in hun eigen kamer op prijs stellen.

Voor kinderen is veel daglicht levensnoodzakelijk, plaats daarom hun werktafel in de buurt van het raam, zodat het werkvlak helemaal verlicht wordt.

Een huiswerkhoek kan je achter een boekenwand of kast plaatsen. Samen en toch gescheiden.

De werktafel kan je heel eenvoudig houden. Een lang keukenwerkblad van bijvoorbeeld 80 cm diepte en gelijklopend met breedte van de ruimte is een goedkoop, handig en vaak voldoende.

Heel populair bij wat oudere kinderen en tieners is de hoogslaper. Het bed wordt op een hoogte van ongeveer 160 cm gemonteerd en eronder creëer je voldoende ruimte voor een werkplek, een zit- of een speelhoek. Als je handig bent, kan je zelf zo?n hoogslaper in mekaar steken, maar op de markt zijn heel wat ?meegroeisystemen? te koop.

Zoek een goeie stoel. Kinderen zitten niet stil. Een stoel die mee beweegt of een zitbal zijn ideaal

Ergonomie: De stoel

Investeer in een degelijke stoel. Wij zijn niet gemaakt om urenlang stil te zitten (en kinderen al zeker niet). Een stoel die mee beweegt of een zitbal, zijn veel beter dan een klassieke stoel. Er moet een open hoek (meer dan 90°) zijn tussen het bovenlichaam en de bovenbenen, zowel tijdens de rust als tijdens de activiteit. Rug, nek en schouders worden op die manier minder belast.

Kinderen achter de computer

Maak dat je kind zich comfortabel voelt achter de computer.

 • Draai het scherm zo dat het zich op ooghoogte van je kind bevindt en op een afstand van 45 tot 70 cm.
 • Plaats de muis aan de kant van de schrijfhand. Let erop dat de voorarm stevig op de tafel rust.
 • Stel het beeldscherm goed af: een te lichte achtergrond of te sterke contrasten werken oogvermoeidheid in de hand.
 • Regel het geluid : niets is zo storend als een razende en biepende computer.
 • Meubelsystemen: Blijvend combineren naargelang je budget en behoefte

Aanbouwsystemen zijn handig en vooral veel goedkoper dan traditionele vaste meubels en ze zijn meestal in hout. Ze groeien mee al naargelang je behoefte. En de meeste gamma?s hebben combinaties van opbergmeubels met tafels en bureaumeubels.

Deze meubels kunnen op een vindingrijke en gemakkelijke manier gemonteerd en gedemonteerd worden. Het is handig, wanneer de legplanken verstelbaar zijn van hoogte, iets wat niet lukt bij alle systemen. Vooraleer je investeert in aanbouwmeubels, vraag je beter aan de verkoper dat hij/zij jou goed uitlegt hoe het systeem werkt. Een demonstratie is hier op zijn plaats. Thuiskomen met een pakje platen, pootjes en schroeven en niet weten hoe en waar je moet beginnen, is eindeloos frustrerend.

Kijk vooruit als je een meubelsysteem aankoopt voor de kinderkamer. Bekijk samen met de woonwinkel hoe dit kan mee evolueren met de behoefte van je kind.

Een aanbouwsysteem moet tegen een stootje kunnen en stevig zijn. Een hoogslaper mag bijvoorbeeld niet gaan wiebelen als je kind er aan hangt of op klimt. Test dit uit voor je koopt.

Meubels voor de kinderkamer moeten veilig zijn: afgeronde hoeken en liefst behandeld met een niet-toxische verf of vernis.

Leuke spullen voor weinig centen

Improviseren

Voor een kinderruimte of studentenkamer kun je ook je eigen aanbouwmeubeltjes of tafel ontwerpen. Je neemt gewoon een paar oude (wijn- of bier)kisten en stapelt die op mekaar. Heb je voldoende hoogte, dan leg je er een stevige plank op en je hebt een tafel. Of stapel de kistjes op mekaar en je hebt een origineel rek.

Maar ook de combinatie van betonblokken of grote rechte stenen (een restant van een verbouwing bijvoorbeeld) met houten planken zijn een mogelijkheid.

De tweedehandswinkel

Als je graag rondsnuffelt of een beperkt budget hebt, loop dan eens een tweedehandswinkel binnen. Je vindt er ongetwijfeld kasten, tafels of rekken die kunnen dienen om een werkplekje in te richten.

Een eenheid van stijl moet je hier niet zoeken. Maar je als tijd hebt en een beetje handig bent, kun je oude meubeltjes afschuren, eventueel restaureren en opnieuw verven. Creatief en goedkoop!

Of waarom geen set oude valiezen die je voor een prikje koopt en dan op mekaar stapelt? Je kunt die dan als opbergruimte voor losse spullen gebruiken.

Stapelbakken

Het aanbod aan plastieken stapelboxen met of zonder wieltjes is eindeloos. Niet duur, maar wel handig en overzichtelijk.

Zelf maken

Ben je een handige Harry? In hout kun je veel zelf maken.

Een hoogslaper in een tiener- of studentenkamer

Is de ruimte hoog genoeg (vanaf 3 m) dan kun je een ?slaapverdieping? in de ruimte maken. Je kunt dit verdiepje op houten palen zetten of de muren als dragers voor de houten balken gebruiken. Om de 30 cm heb je dan een houten ligger nodig en daarop komt een houten vloer.

Boekenplanken

Een stevige plank of een stuk van een keukenblad op de juiste diepte bevestig je aan de muur met L-ijzers.

Een eenvoudige werktafel

Een stevige vlakke deur of een plaat in melamine kunt u op schragen of verstelbare poten vastschroeven.

Een keukenwerkblad kun je aan de muur bevestigen met een paar stevige L-ijzers.

Of je koopt een paar lage dossierkastjes (let er op dat de hoogte zeker 70 cm is) en je legt of monteert er een werkblad op.

Tekst Chantal Verrecas

 

TIP

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels