Hoe richt je een werkplek in in je woning?

Hoe richt je een werkplek in in je woning?

Decoratie en meubilair

Heb je nood aan een werkplek zonder je te moeten afzonderen in een aparte kamer? Of werk je graag in de leefruimte waar ook je hele gezin vertoeft? Misschien heb je kleine kinderen die willen spelen en werken in jouw buurt of wil je gewoon een hoekje waar de pc kan staan.

Een werk- of speelplek kan een verloren hoek in de kamer toch nog een zinvolle invulling geven. Het kan je toelaten de beschikbare ruimte handiger of wat speelser in te delen, zonder daarbij al te diep in de geldbeugel te moeten tasten. Redenen genoeg om eens na te denken over de inrichting van een werkplek in je woning. Wij helpen je graag op weg.

Bekijk ruimte: Creatief denken

Je vindt ze in haast iedere woning: een ruimte die niet echt optimaal gebruikt wordt. Dat kan een kelder, een bergruimte of ook een zolder zijn. Misschien moet je zelfs de leefruimte, de slaapkamer of de keuken in die optiek eens bekijken.

Een werk-, een speel- of een leesplek kan je haast om het even waar inrichten. Soms is het gewoon zaak om de bestaande meubels te herschikken. Een goede, correcte indeling van de ruimte geeft je sowieso een beter overzicht en het zorgt voor orde.

 • Meubels hoeven niet altijd noodzakelijkerwijs tegen de muur te staan: zet een tafel, kast of rek dwars in de ruimte of dwars tegen een muur en je creëert een extra hoekje.
 • Een hoge plant kan een werkplek scheiden van de rest van de ruimte.
 • Een diep rek kan je gemakkelijk aan twee kanten gebruiken.
 • Heb je een ruimte met een donkere hoek? Misschien de ideale plaats voor een opbergmeubel met werkblad!
 • Een verloren hoek kan je ook opvullen met een driehoekige tafel of een rek, zonder veel extra plaats in te nemen. Een rond meubel kan ook: dat geeft meteen een andere dimensie aan de ruimte.
 • Of misschien kan je een groot boekenrek met werkblad naast een bestaande schouw of rond een deur integreren?
 • Hou rekening met de lichtinval. De aanwezigheid van natuurlijk licht en zicht op de tuin of de straat kunnen leuk zijn, vooral in de buurt van een werktafel.
Yannick Milpas

De uitrusting

Heb je uiteindelijk plaats voor een werkplek gevonden, kijk dan altijd na of er voldoende voorzieningen zijn:

 • Hoe is het gesteld met de elektriciteitsvoorzieningen? Heel belangrijk in een atelier of in de buurt van een werkbank.
 • Zijn er voldoende en vooral veilige stopcontacten?
 • Is er goede verlichting en is die verlichting correct gericht ? Kies voor de juiste armatuur en let erop dat het licht op het werkblad valt en bijvoorbeeld niet op een computerscherm.
 • Is er een internetaansluiting aanwezig? Heb je verschillende pc?s in huis, dan is een draadloze aansluiting zeker het overwegen waard.
 • Is er een telefoonaansluiting in de buurt?

Onderhoud

Hou de structuur en de indeling van je werkplek zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk, dat maakt opruimen en poetsen een stuk gemakkelijker.

 • Een rek plaats je best helemaal op de grond (zonder tussenruimte) of op pootjes die minstens 20 cm hoog zijn, zodat je eronder nog kan stofzuigen of dweilen.
 • Een afwasbaar en krasvrij werkvlak is haast een must, anders ga je eindeloos schrobben op vlekken die je toch niet meer kan verwijderen.
 • Een werkruimte waar veel vuil op de vloer terechtkomt, moet je makkelijk kunnen dweilen. Zorg voor een degelijke vloer: tegels, laminaatparket, kurk of linoleum zijn mooi en kan je gemakkelijk onderhouden.

Ergonomie: de stoel

Investeer in een degelijke stoel. Wij zijn niet gemaakt om urenlang stil te zitten (en kinderen al zeker niet). Een stoel die mee beweegt of een zitbal, zijn veel beter dan een klassieke stoel. Er moet een open hoek (meer dan 90°) zijn tussen het bovenlichaam en de bovenbenen, zowel tijdens de rust als tijdens de activiteit. Rug, nek en schouders worden op die manier minder belast.

Tekst Chantal Verrecas

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels