Hoe hou je een dakgoot proper?

Hoe hou je een dakgoot proper?

Dakdekking

In dakgoten hoopt zich snel vuil op (bladeren, mos, takjes...)Worden ze niet jaarlijks gereinigd, dan groeien er zelfs na verloop van tijd kruidige planten en heesters in. Onze tips voor een propere dakgoot.

In een bosrijke omgeving reinigt u de dakgoot het best nadat alle bladeren zijn gevallen (eind november). Bladeren kunnen immers de afvoer verstoppen, met alle gevolgen van dien. Zand en mos (in de dakgoot maar ook op het dak) kunt u het gemakkelijkst verwijderen in droge periodes. Zorg voor uw eigen veiligheid voor een stevige ladder en dat er steeds iemand in uw buurt is.

Dakgoten van platte daken zijn aan de binnenzijde meestal afgewerkt met EPDM of roofing. Die materialen (en zeker roofing) kunnen na verloop van tijd barstjes vertonen en/of scheuren. Dat is zeker het geval wanneer na een hevige regenbui het regenwater niet meer alleen wegloopt via de afvoer maar ook langs de gevel. Voor de herstelling ervan hebt u twee mogelijkheden.

Een goedkope maar voorlopige oplossing – de goot is dan wellicht voor maximum twee jaar opnieuw goed – is de goot instrijken met een teerproduct. Een betere oplossing is een nieuwe waterdichte laag aanbrengen. Hiermee zit u zeker voor 20 jaar goed. Als u geen hoogtevrees hebt, kunt u de binnenkant van de goot zelf insmeren met teer, een nieuwe laag roofing of EPDM aanbrengen is echter werk voor een vakman.

Chantal Verrecas

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels