Hoe verkrijg je een ‘gestripte’ muur?

Hoe verkrijg je een ‘gestripte’ muur?

Muurbekledingen

Wilt u een afgewerkte muur met een ruwbouweffect, dan vormen steenstrips een oplossing. Hierin hebt u de keuze uit baksteen- en natuursteenstrips.

Baksteenstrips

Baksteenstrips zijn dunne gevelstenen met een dikte van 2 cm. Ze worden gemetseld of verlijmd in een steenverband naar keuze. U kunt ze los aankopen en verwerken, of kiezen voor prefab panelen die meerdere stenen combineren. Die kosten minder per m² maar vragen door hun grote afmetingen meer handigheid van de plaatser.

De strips moeten tegen een vlakke wand worden gekleefd of gemetseld. Vooral bij gekleefde stenen is het belangrijk dat de wand vrij egaal is. Bij gemetselde hebt u brede voegen.

Natuursteenstrips

De mogelijkheden met natuursteen zijn legio. In principe kan elke natuursteen op de geschikte maat verzaagd worden. Variëren met diverse afmetingen kan een mooi esthetisch effect geven.

Natuursteenstrips worden gemaakt van ‘overschotten’ maar dat is niet per se goedkoper dan een natuurstenen plaat of tegel: om elke steenstrip in hetzelfde formaat en dezelfde kleur te krijgen, hebt u immers een hogere verwerkingskost.

Prijsindicatie:

Natuursteen: vanaf € 30/m² (niet geplaatst)
Baksteen: vanaf € 15/m² (niet geplaatst)
Geplaatst: tot € 150/m²

Tip

Maak een weldoordachte steenkeuze en gebruik steenstrips met mate: een accentmuur, een sierschouw, een bad- of douchewand zijn vaak genoeg om een aparte touch aan de ruimte te geven. Let op met donkere stenen of opvallende motieven: die kunnen de ruimte al snel gaan domineren.

Voordelen

  • Thermische inertie: steen slaat de warmte op en geeft het geleidelijk weer af
  • Recycleerbaar
  • Natuursteen met een gladde oppervlakte-afwerking is onderhoudsvriendelijk (neemt geen vet noch vuil op en is onderhoudsvriendelijk)

Nadelen

  • Niet eenvoudig te plaatsen
  • Vrij duur
  • Baksteen ‘slorpt’ stof en vet op en kan niet echt gereinigd worden (tenzij met een hogedrukreiniger maar dat is binnenshuis geen optie). Het is dus niet geschikt voor de keuken, maar kan wel overwogen worden voor de badkamer.

Chantal Verrecas

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels