Hoe verlicht je je keuken?

Hoe verlicht je je keuken?

Keuken

De keuken, als hart van het huis, heeft niet alleen nood aan sfeerverlichting, maar ook aan praktische en efficiënte verlichting.

Een goede algemene verlichting in de keuken vergemakkelijkt het werken en zorgt voor een aangename sfeer, zeker als de keuken ook als eetkamer dienstdoet. Bijkomende verlichting op het werkblad is onmisbaar om handig en vlot te kunnen werken. Extra lichtpunten kunnen uiteraard ook bepaalde details in de verf zetten. Bovendien mag je niet vergeten dat energiebesparing een hot topic blijft: in België gaat 20 % van het elektriciteitsverbruik naar verlichting. Een aangepaste keuze van de lampen kan hier voor een aanzienlijke besparing zorgen.

Centraal

Meestal vinden we in de keuken een plafondlamp als hoofdverlichting. Indien je die uitrust met een dimmer, kan je de lichtsterkte ervan regelen en aanpassen aan de behoefte van het moment. Je kan echter ook kiezen voor tl-lampen die boven de kasten geplaatst worden en voor een indirecte verlichting via het plafond zorgen. Wordt de keuken ook als eetkamer gebruikt, dan blijken hanglampen boven de tafel nog altijd het interessantst als verlichting van de eetplek.

Om voldoende licht te hebben op het werkblad heb je echter méér nodig dan de hoofdverlichting alleen. Het snel nalezen van een recept, het snijden van groenten of vlees met een scherp mes, zien of de boter voldoende bruint, controleren of de afgewassen pannen écht schoon zijn … allemaal acties die voldoende licht vragen. Bijkomende verlichting is daarom een must. Deze moet het werkoppervlak gelijkmatig verlichten, mag niet verblinden en moet zo geplaatst zijn dat je handen of gereedschappen geen schaduw geven op het werkblad.

Licht in beglaasde keukenkastjes is decoratief én handig: je vermijdt donkere hoeken in de kast. Nadeel is echter dat de inhoud voor iedereen zichtbaar wordt en rommel dus uit den boze is. Leds vinden stilaan ook hun weg naar de keuken. Led-strips onder de kasten op vloerniveau of ingewerkt onder een glazen werkblad zorgen voor een zachte bijkomende sfeerverlichting die bovendien weinig verbruikt.

Plaatselijk

Halogeenverlichting wordt nog veel gebruikt in de keuken. Niet verwonderlijk: het geeft een aangenaam, vrij sterk licht, een goede kleurweergave, en het kan ook gedimd worden. Keerzijde van de medaille is wel dat halogeenverlichting niet echt zuinig is.

Een rij halogeenspotjes in of aan het plafond zorgt voor voldoende verlichting van het werkblad, terwijl er ook ruim licht valt in de kastjes. Handig, als je daarin iets wil zoeken.

Inbouwspots, zelfs de richtbare, bieden meestal niet voldoende speelruimte om de lichtstraal goed te richten. Opbouwspots zijn in dat opzicht veel handiger.

Spots zijn natuurlijk uitermate geschikt voor accentverlichting. Geef hier de voorkeur aan ledspots: in tegenstelling tot halogeenspots geven die namelijk veel minder warmte vrij! En da’s een stuk beter voor het bewaren van fruit en bloemen, maar ook voor foto’s of schilderijtjes.

Geef, waar het kan, de voorkeur aan tl-verlichting (meestal als indirecte, algemene verlichting) of aan het gebruik van spaarlampen. Met een pak minder energie krijg je dezelfde lichtopbrengst en da’s mooi meegenomen voor de portefeuille. Spaarlampen zijn er nu immers in alle vormen en maten voorhanden en er zijn meer en meer armaturen op de markt waarin deze lampen passen.

Een lichtplan

Denk aan je keukenverlichting (en aan je verlichting in het algemeen) van bij het ontwerp van je project. Je elektrotechnicus zal immers moeten weten waar de aansluitpunten van lampen en schakelaars komen te liggen. Na de ruwbouw en vóór de pleisterwerken beginnen, zal hij dit aspect voltooien. Spreek er ook over met je architect: hij heeft ervaring en weet best wanneer het hoofdstuk verlichting aan de orde komt.

Heb je voor je woning een lichtplan gevraagd, dan is de keuken daarin inbegrepen. Heb je geen lichtplan dan kan je in een gespecialiseerde winkel raad vragen (neem wel het plan van je keuken mee naar de winkel).

Tekst Jef Sels

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels