Hoe verlucht u uw kelder?

Hoe verlucht u uw kelder?

Kelders en funderingen

Een kelder of een geventileerde kruipkelder moet sowieso verlucht worden om te vermijden dat er vervuilde lucht blijft hangen.

Het ventileren van uw kelder

Meestal gebeurt dat via natuurlijke weg, via het inbouwen van een luchtkoker in een holle muur óf via een buis met een ventilatierooster. Indien de topografie van het perceel het toelaat, kunt u in een kelder grote raamopeningen voorzien die de verluchting aanzienlijk vergemakkelijken.

Keldergat of lichtkoker

U kunt tevens overwegen uw kelder te ventileren via een keldergat of een lichtkoker; die creëert een ruimte tussen de bodem en de keldermuur zodat lucht kan doorstromen. Een keldergat of lichtkoker kan ter plaatse worden gebouwd door middel van een muurtje in de bodem die de grond tegenhoudt.

Maar er bestaan ook lichtkokers in polyester, versterkt met glasvezel. Deze zijn gemakkelijk te installeren en geven een bevredigend resultaat. Lichtkokers bieden bovendien het voordeel dat ze licht in de kelder binnenloodsen. Dat kan handig zijn indien u er later een ondergrondse leefruimte wil inrichten.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels