Hoe verwijder je het tapijt van een trap

Trappen en liften

Bij renovatie is de kans groot dat je op een trap stuit waarop vast tapijt gelijmd is. Hoe haal je dit weg?

Bij renovatie is de kans groot dat je op een trap stuit waarop vast tapijt gelijmd is. Hoewel dit qua veiligheid een goede oplossing is, past het dikwijls niet in een moderne inrichting. Maar hoe haal je het weg?

Met een beetje geluk is het tapijt niet vastgelijmd, maar vastgezet met speciale nageltjes of met tapijthouders die alleen maar zijn vastgeschroefd. Verwijderen is dan erg makkelijk, een klus die je zelfs op een avond kan afwerken. Na het schuren van de trap (of het verwijderen van vernis of verf) moet je alleen nog de nagelgaatjes of schroefgaatjes opstoppen met kneedbaar hout (verkrijgbaar in verschillende tinten in elke doe-het-zelfzaak) en kan je de trap afwerken zoals je wil. Als het tapijt vastgelijmd is, wacht je echter een zwaardere en vooral tijdrovende job.

Gelijmd tapijt

Tapijt kan een rug (onderkant) hebben bestaande uit jute of uit schuimrubber. Op een vlakke ondergrond zoals een chape kan je werken met een stripmachine. Die is uitgerust met een vlak mes dat het tapijt van de ondergrond losschraapt. Dergelijke machines bestaan er in verschillende afmetingen en je kan ze huren. Ze worden aangeraden voor ondergronden als chapes of oude tegelvloeren. Bij houten vloeren (vooral als ze onregelmatig zijn) kan je ze beter niet gebruiken: de kans op beschadiging is dan te groot. Ook voor het verwijderen van tapijt op trappen zijn ze niet echt geschikt. Voor dat soort klus ben je aangewezen op handwerk.

Trekken, schrapen en schuren

Het tapijt van de trap losweken met warm water of met water en toevoegstoffen is géén goed idee. Het water kan in het hout trekken, waardoor dit gaat werken met eventueel belangrijke beschadigingen tot gevolg. De enige manier om tapijt te verwijderen is het rustig los te trekken, zonder rukken. Gaat dit niet dan moet je beroep doen op een helper. Terwijl de ene persoon het tapijt aanspant kan de andere het tapijt voorzichtig lossteken met een ‘bot’ plamuurmes om te vermijden dat het hout beschadigd wordt. Als het losgemaakte stuk te lang wordt, snijd je het af. Let op: snijd het niet te kort af, want dan heb je geen greep meer op het deel dat je nog moet losmaken. Als het tapijt vol gelijmd is en als je het echt goed wil doen, ben je hiermee al snel enkele uren bezig.

Resten en lijm verwijderen

Eenmaal losgetrokken blijven er altijd stukjes jute of schuimrubber en lijmresten achter op het hout van de trap. Grotere stukken kan je wegsteken met een bot plamuurmes bv., de kleinere kan je wegschrapen met een verfstripper. Een schuurmachine kan ook een handig hulpmiddel zijn. Blijven er dan nog soepele lijmresten over, dan kan je eventueel denken aan een product als bijvoorbeeld Gluestrip (www.woodboy.be, klik op producten, dan op strippers). Lees de gebruiksaanwijzing grondig door, zorg voor een goede ventilatie en een goede bescherming van je handen. Zijn de lijmresten uitgehard, dan kan je ze enkel verwijderen met schrapen en schuren.

Na spoelen en drogen van de trap kan je die nu in zijn geheel gaan afschuren, eventuele gaatjes of scheurtjes opstoppen met kneedbaar hout en verder afwerken. Is de trap gemaakt in een mooie houtsoort dan kan je overwegen de trap te vernissen: dit geeft een stevige, harde afwerklaag die makkelijk te onderhouden is. Is het hout beschadigd en overal bijgewerkt met kneedbaar hout dan is een dekkende verflaag, die dit alles mooi wegstopt, het overwegen waard. Vraag raad aan de verfverkoper en surf op het internet (onder andere bij de verschillende verffabrikanten) om ideeën op te doen: met een verrassende kleurencombinatie kan je de trap een aparte en hedendaagse look geven

Tekst: Jef Sels

Ik ga Bouwen & Renoveren

Tips

TIP

Met de hobbymessen die je overal vindt, kan je dit karwei makkelijk doen. Maar heb je toevallig een origineel Stanley mes met verwisselbare mesjes, dan kan je daarin een haakmesje monteren. Dit is bijzonder handig voor het snijden van allerlei soorten vloerbekleding en het is veiliger in gebruik. Trouwens ook voor het snijden van roofing of ander dun, niet te hard materiaal is dit mesje zeer praktisch.

ExtraHout in slechte staat

Het zou best kunnen dat het tapijt precies geplaatst werd om de slechte staat van de trap te verbergen. Uiteraard kan je pas een goede analyse maken als het tapijt volledig verwijderd is.

lHet houtwerk is aangetast door houtworm, maar nog stevig genoeg. In dit geval kan je de tapijt- en lijmresten verwijderen zoals hierboven aangegeven. Na drogen breng je een product aan dat zowel curatief als preventief werkt. Op die manier wordt eventueel aanwezige houtworm gedood en worden ook latere aantastingen voorkomen. De gaatjes kan je opstoppen met kneedbaar hout en daarna kan je de trap vernissen of schilderen.

lHet houtwerk is ernstig mechanisch beschadigd, maar nog stevig genoeg. Stukken uit het hout of afgesleten boorden… Dan kan je de trap laten herbekleden met hout: het is een specialistenwerk en enkel een zeer ervaren doe-het-zelver kan hierin een uitdaging vinden. Denk goed na voor je er zelf aan begint!

lHet houtwerk is zo ernstig beschadigd dat de stevigheid en de stabiliteit van de trap in het gedrang komen. Dan is er maar één oplossing: laten vervangen door de vakman.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels