Hoe vochtproblemen in huis vermijden

Nieuws

Vocht in huis is bijzonder onaangenaam: niet alleen is het slecht voor de gezondheid en de structuur van je woning, maar het vocht kan je huis ook muf doen ruiken en je behangpapier verkleuren. Logic-Immo.be geeft enkele tips om vocht in je woning te voorkomen.

Vochtproblemen ontstaan wanneer vocht in de muur wordt vastgehouden. Dit gebeurt wanneer vocht niet weg kan. Het vocht stapelt op en veroorzaakt schade aan je woning. Meestal is opstijgend vocht de boosdoener. Wie kan voorkomen dat vocht zich opstapelt kan vochtproblemen vermijden.

Vochtproblemen voorkomen tijdens het bouwen Zij die bouwen kunnen deze problemen voorkomen door goed na te denken over de samenstelling van hun muren. Je kan een vochtwerende structuur aanbrengen en muren van ventilatie voorzien. Ook bestaan er ademende isolatiesystemen en niet-dampdoorlatende barrières die ingebouwd kunnen worden om schade door vocht te voorkomen.

Vochtproblemen vermijden in bestaande woning Het belangrijkste om vochtproblemen te vermijden is ventileren. Zet het raam open of de ventilator aan na het douchen, laat de dampkap even aanstaan na het koken en verlucht dagelijkse slaap- en leefruimtes. Verlucht ook tijdens de koude wintermaanden en bij regenachtig weer!

Hou daarnaast ook de luchtvochtigheid in de woning in balans. Deze luchtvochtigheid varieert samen met de weersomstandigheden en activiteiten in huis. Regel in vochtige ruimtes zoals de badkamer, het washok en de keuken de luchtvochtigheid met een luchtontvochtiger. Deze ontrekt lucht aan de ruimte en koelt deze, hierdoor wordt waterdamp opgevangen.

Het is bovendien belangrijk dat je, vooral in vochtige ruimtes, de muren behandelt tegen vocht. Je kan muren beschermen tegen vochtproblemen met vochtwerend middel. (KS)

Bron: Logic-Immo.be – Vochtproblemen vermijden: enkele tips

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels