Hoe werk je parket af?

Hoe werk je parket af?

Vloeren en plinten

De manier waarop je parket afwerkt is bepalend voor de sfeer en de uitstraling die de vloer aan je kamer geeft.

De manier waarop je parket afwerkt is bepalend voor de sfeer en de uitstraling die de vloer aan je kamer geeft.

Parket kan je afwerken met lak, was of olie. Vaak is dat een moeilijke keuze. Je moet in de eerste plaats kijken naar wat jij het mooiste vindt. Hou ook rekening met het onderhoud. De ene afwerkingwijze is gemakkelijker in onderhoud dan de andere.

Bekijk ook de duurzaamheid en je woonsituatie. Wordt de parket veel belopen of niet, heb je kinderen en/of huisdieren, woon je op de begane grond of op een verdieping? Dat zijn allemaal belangrijke factoren om je keuze te maken.

Lak

Als je de vloer afwerkt met een laklaag, dan kies je voor de meest onderhoudsvriendelijk afwerking. De vloer wordt afgewerkt met een lak die de vloer een slijtvaste toplaag geeft. Door het gladde oppervlak die de vloer dankzij de lak heeft, kan vuil eenvoudig worden verwijderd met een vochtige dweil.

Voeg indien je dat wenst een zacht reinigingsmiddel, speciaal voor parketvloeren aan het dweilwater toe.

De laklaag zelf bescherm je met een polish. Een afgelakte vloer glanst meer dan een met olie of was afgewerkte vloer. Kleine beschadigingen zoals krassen zijn daardoor beter zichtbaar.

Je kan ook voor mattere lak kiezen waardoor de vloer zijn natuurlijke uitstraling meer behoudt en minder kwetsbaar wordt. Moderne lakken zijn voorzien van een UV-blokker waardoor vergeling wordt uitgesloten.

Olie

Als je kiest voor een afwerking met olie, dan kies je voor een matte, natuurlijke uitstraling. Hierdoor zijn krassen vrijwel onzichtbaar.

Nadat de olie wordt uitgewreven op de vloer, moet de vloer twee tot drie dagen drogen. Nadien kan je erop lopen maar je dient in het begin steeds voorzichtig te zijn met vocht. Pas na drie weken is de vloer goed uitgedroogd en vochtbestendig.

Een olievloer wordt onderhouden met natuurzeep op basis van natuurlijke vetten. Bij elke schoonmaakbeurt wordt de oude zeeplaag samen met het vuil verwijderd en vervangen door een nieuwe beschermende laag.

Indien het parket heel vuil is, dien je het te reinigen met een speciale intensieve reiniger. Nadien geef je een nabehandeling met onderhoudsolie.

Was

Een afwerking met was geeft een klassieke look aan je parket. Meestal wordt de vloer eerst geïmpregneerd met een poriënvuller en vervolgens wordt de was aangebracht.

De was moet eerst drogen en dan uitgewreven worden en dit op verschillende tijdstippen met heel wat droogtijd tussenin. Voor het uitwrijven gebruik je een boenmachine. Regelmatig moet je dit parket polijsten met een huishoudelijke boenmachine.

Bij het schoonmaken gebruik je eerst de stofzuiger of een statische doek. Wil je toch vochtig poetsen, haal dan bij je parketspecialist bij voorkeur een speciale reiniger voor wasvloeren. Als er te veel vlekken op de vloer zitten, kan je de boenlaag afschuren met staalwol en terpentijn. Je zet er nadien een nieuwe boenlaag op.

Hardwaxolie

Een iets eenvoudiger aan te brengen product is hardwaxolie. Dat is een combinatie van olie en was. Je moet dit product meerdere malen aanbrengen maar het droogt sneller dan normale was. Het geeft een natuurlijke uitstraling en biedt vooral een bijzondere slijtvastheid.

De vloer is goed bestand tegen allerhande vlekken. Het onderhoud van een hardwaxolievloer beperkt zich tot het licht vochtig reinigen met een speciaal reinigingsmiddel. Jaarlijks de vloer volledig instrijken met een onderhoudswas geeft een extra goed resultaat.

Wat je ook kiest, het parket wordt altijd eerst geschuurd alvorens afgewerkt te worden met lak, was of olie.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels