Hoe werkt een warmtepomp?

Immo, Nieuws

In een maatschappij waarin we het milieu willen respecteren en onze energiefactuur laag willen houden zijn goedkope ecologische oplossingen voor het verwarmen van uw huis bijzonder in trek. Waarom zouden we immers geen warmte halen uit water, de grond of de lucht? Met een warmtepomp kan u zulke hernieuwbare energie opwekken, maar hoe werkt dat nu precies?

Een warmtepomp onttrekt de warmte-energie uit de lucht, de grond of water om deze vervolgens op een hogere temperatuur weer af te geven aan het verwarmingssysteem. Het warmtetransport gebeurt door middel van een vloeistof.

Natuurkundige verschijnselen

Er liggen drie natuurkundige verschijnselen aan de basis van de werking van een warmtepomp:

• Bij verdamping wordt warmte opgenomen en bij condensatie komt warmte vrij.

• Het kookpunt van een vloeistof stijgt bij stijgende druk.

• De temperatuur van een gas stijgt onder toenemende druk.

Niet elke vloeistof is dus geschikt als warmtedrager in een warmtepomp. De beste drager is een vloeistof waarvan het kookpunt bij lage druk onder de temperatuur van de warmtebron ligt. Dan kan de vloeistof al bij die lage temperatuur verdampen en warmte onttrekken aan de warmtebron

De werking in vier fases

Die vloeistof circuleert tussen vier afzonderlijke elementen die een kring vormen; een verdamper, een compressor, een condensor en een ontspanner.

In de eerste fase komt de vloeistof de verdamper binnen. Omdat de omgevingstemperatuur hoger is dan die van de vloeistof zal deze verdampen en warmte opslaan. Vervolgens wordt de damp onder hoge druk gebracht met een compressor, waardoor de damp bij deze verhoogde temperatuur zal condenseren en dus weer vloeibaar zal worden. Tijdens deze condensatie zal warmte worden afgegeven. Tenslotte wordt de druk weer verlaagd met een expansieventiel of ontspanner. De cirkel is rond, de cyclus kan opnieuw beginnen.

De hoeveelheid energie die een warmtepomp verbruikt ligt tot 70% lager dan bij klassieke systemen en is dus een zuinige en milieuvriendelijk oplossing om de woning te verwarmen en warm water te produceren. (KS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels