Hoe ziet de droomkeuken van de Belgen eruit?

Keuken, niet importeren

Je weet perfect hoe je eigen droomkeuken eruitziet. Maar in wat voor keuken ziet je buurvrouw zich wel kokerellen? En wat staat op het verlanglijstje van je familie of collega's? Aan de hand van een grote nationale enquête maakte èggo een robotfoto van de droomkeuken van de Belgen.

Het onderzoek gebeurde online tussen eind november en begin december 2015 bij 1.000 Belgen. De ondervraagden mochten zich over bijna twintig kenmerken uitspreken. Het ging onder meer over de inrichting van de ruimte, opbergruimte, elektrische huishoudtoestellen, oppervlakken en materialen.

Kleur

De Belgen toonden een duidelijke voorkeur voor lichte kleuren. 22,6% van de deelnemers verkoos wit en zijn varianten. Daarnaast waren grijs- en lichte zandtinten bijzonder populair. Ze zien die lichte kleuren graag afgewisseld met een houtaccent, zoals grenen.

Opstelling

Een duidelijke meerderheid van 67,6% wil zijn keuken graag met een aparte keukentafel realiseren. Bij Vlamingen laat deze trend zich nog iets sterker voelen (71,2%). Verder is het kookeiland een absolute must geworden. En dan bij voorkeur eentje dat midden in de keuken een kookplaat en een gootsteen combineert.

Afwerking

Lak is niet meer zo populair als enkele jaren geleden. Vandaag kiest 40% van de Belgen voor een matte afwerking van de wanden en deuren. Liever dan glad (17,7%), met kader (5,9%), glanzend (11,9%) of met verticale lijnen (14,9%). Het werkblad contrasteert en de Belg heeft zijn zinnen gezet op natuursteen of graniet. Voor de deuren van zijn kasten kiest hij nog steeds voor (licht) zichtbare handvatten (42,8%) of handvatten die geïntegreerd zijn in het deurprofiel (29,4%).

Kasten

De ideale keuken is voorts voorzien van grote kolomkasten, wat het geheel een grote uniformiteit moet geven. Wat de accessoires en de inrichting betreft zijn ergonomie en comfort troef. Makkelijk toegankelijke uitschuifbare keukenkasten en een apothekerslade of zuilopbergsysteem staan garant voor een perfect overzicht.

Toestellen

Vitrokeramisch blijkt voorlopig nog de manier om te koken voor de Belg (43,8%), terwijl de oven een multifunctionele heteluchtoven (36,3%) mag zijn. De dampkap is discreet, in cassette boven het keukenblok (18,6%) of in een aangepast meubel (31,6%). De Belg wil ten slotte graag ingebouwde elektrische apparaten, die bovendien mooi uitgelijnd zijn. De oven in de hoogte, de afwasmachine onder het werkblad en de koelkast geïntegreerd in het keukenmeubel.

Inspiratie omgezet in keuken

Benieuwd hoe zo een droomkeuken er dan in werkelijkheid uitziet? Eggo heeft aan de hand van deze inspiratie een keuken opgebouwd op zijn stand op Batibouw. Of hoe dromen werkelijkheid kunnen worden. (VC)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels