Hoe ziet de woning van morgen eruit?

Immo, Nieuws

Ik ga Bouwen & Renoveren liet naar aanleiding van zijn veertigste verjaardag een grote enquête uitvoeren over wonen in de toekomst. De enquête bracht enkele belangrijke resultaten omtrent duurzaamheid, energie en vergrijzing aan het licht.

Duurzaamheid

Volgens architecten zullen duurzaamheid, herbestemming van bestaande gebouwen, renovaties, verstedelijking en de economische onzekerheid de bouwsector sterk beïnvloeden. 80% van de Belgische architecten is van mening dat houtskeletbouw nog flink zal toenemen en 52% ziet ook prefab zich verder ontwikkelen.

Ze geven ook aan dat duurzaam gebouwde woningen (93%) de komende 10 jaar steeds couranter zullen worden, gevolgd door renovaties (89%), serviceflats (76%) en kangoeroewoningen (73%).

Als prioritaire criteria voor de aankoop of de bouw van een woning in het komende decennium citeren architecten in de eerste plaats het energieverbruik (35%), de duurzaamheid (21%) en de ligging (14%). Bij kandidaat-bouwers liggen de prioriteiten anders. Energieverbruik kreeg amper 5% van de stemmen terwijl de ligging van het pand en de kostprijs de belangrijkste criteria waren.

Bouwgrond is te duur

Over de belangrijkste problemen waaraan het hoofd moet worden geboden, lopen de meningen uiteen. Onder de architecten citeert 84% de prijs van de bouwgrond en 38% het nijpende tekort aan geschikte terreinen.

Particulieren maken zich dan weer duidelijk zorgen over het gebrek aan continuïteit in de uitvoering van de werken door verschillende vakmensen (36%). De complexiteit van stedenbouwkundige voorschriften – die in beide groepen de top 5 haalt – irriteert architecten (50%) méér dan particulieren (20%).

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels