Hoeveel brengt een windmolen op?

Duurzaam bouwen, Energiebronnen

De kostprijs en rendabiliteit van een windmolen onder de loep.

De rendabiliteit van een windenergie-installatie hangt rechtstreeks af van de kracht en de frequentie van de wind. Hoe krachtiger de wind, hoe meer elektrische energie wordt opgewekt.

Dankzij de hoge luchtdruk en ons bijzondere klimaat is België een vrij winderig land (gemiddeld 6,5 uur per dag). Bij zwakke wind (minder dan 3 m/s) wekt de windmolen geen elektriciteit meer op. Bij zeer sterke wind (meer dan 25 m/s) gaat de installatie in waakstand om beschadigingen te voorkomen.

De prijs van de windmolen zelf maakt ongeveer 75 % uit van de totale kostprijs van de installatie. Daarnaast dient u ook rekening te houden met een aantal andere parameters zoals de haalbaarheidstudie, het transport, de plaatsing, de aansluiting, het onderhoud en een aantal kleinere kosten.

De kostprijs van een volledige windenergie-installatie van 1 kW schommelt tussen 10.000 en 15.000 euro.

Groenestroomcertificaat

De productie van elektriciteit houdt nauw verband met het vermogen van de windmolen. We gaan ervan uit dat een Belgisch gezin met vier personen ongeveer 3 500 kWh tot 4 000 kWh per jaar verbruikt. Een windmolen van minimaal 5 kW kan dus instaan voor het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een gezin.

Dankzij de groenestroomcertificaten kunt u de installatiekosten gedeeltelijk terugverdienen én bespaart u op uw elektriciteitsfactuur. Toch wordt de plaatsing van fotovoltaïsche panelen tot nu toe nog meer gestimuleerd dan die van windmolens.

Jérémy Goldyn

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels