Besparen met een condensatieketel

Besparen met een condensatieketel

Centrale verwarming, Energie, Energiebronnen

Gas- en stookolieketels blijven de vaakst gekozen optie voor de verwarming van particuliere woningen. Kies je voor een condenserende ketel om je oude toestel te vervangen, dan kan je heel wat besparen op je energiefactuur. 

Welke besparing kan je verwachten?

In theorie zou je met een condensatieketel 6% voor stookolie en 11% voor aardgas kunnen besparen. De ervaring en praktijkvoorbeelden leren ons echter dat je je jaarlijkse energieverbruik met 15 à 20% kan doen dalen wanneer je een oude atmosferische ketel vervangt door een condensatieketel van de nieuwste generatie. In dat geval heb je je investering al na 11 à 14 jaar terugverdiend. Wetende dat een verwarmingsketel gemiddeld om de 25 jaar wordt vervangen, doe je dus altijd een voordeel.

Investeringskost

Als je kiest voor een condensatieketel, kies je voor een beperkte investering die nog steeds lager ligt dan eender welk ander systeem (zoals een warmtepomp of een pelletketel). Je kiest eveneens voor een bewezen, efficiënte en rendabele technologie.

Bij renovatie is het de enige juiste keuze, zeker als het verbruik hoog ligt. Bij nieuwbouw vormen de investeringskosten een reëel voordeel ten opzichte van andere technieken zoals warmtepompen (waarvan het hogere rendement van 300 procent in grote mate tenietgedaan wordt door de hoge kostprijs per kWh elektriciteit). In dat geval moet je jezelf de vraag stellen of je bereid bent meer te investeren in een milieuvriendelijke oplossing.

 

Tekst Gérard Kaiser

Afbeelding  © Viessmann

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels