Bekijk de galerij

Hommage aan het landschap

Nieuwbouw open

In het heuvelachtige landschap rond Malmedy geniet dit woonproject optimaal van het uitzicht, energiebesparingen en het genot van 'thuis' te zijn.

Krachtlijnen (volgens de architect)

1. De integratie van de constructie in de omgeving, met openheid en gul uitzicht op het landschap. 2. De bioklimatische inplanting zorgt ervoor dat het huis wordt verwarmd door optimale benutting van de zonnestralen. 3. De configuratie met een dagzone boven de nachtzone. Die laatste profiteert van de inertie van de onderste structuur in beton.

Ontwerp

Crahay & Jamaigne architecten, Guy Jamaigne – 080 67 22 03

In het begin was het een doorn in het oog van de buurtbewoners, maar mettertijd is het in de regio uitgegroeid tot een stedenbouwkundige referentie. Modern en toch terug naar de bron. Die evenwichtsoefening vormde min of meer het uitgangspunt voor dit project dat in 2004 werd ontworpen als schoolvoorbeeld van wat in architectuurkringen als ‘kritisch regionalisme’ wordt omschreven. Volgens die visie kan moderne architectuur enkel worden bedreven door wie tegelijk aandacht heeft voor de context en de nadruk legt op de topografie, het klimaat en de lichtinval. Die uitdaging is architect Guy Jamaigne ondubbelzinnig aangegaan.

Natuursteen en hout

De bouwheer (die beroepservaring heeft met houtbouw) inspireerde zich bewust op de architecturale creaties die hij in Californië ontdekte. Samen met zijn vriend en architect Guy Jamaigne bedacht hij zijn eigen woonproject, dat trouwens deel uitmaakt van een cluster van zes woningen, stuk voor stuk ontworpen door het architectenbureau Crahay & Jamaigne. Ze werden individueel uitgewerkt, maar hebben in de heuvelachtige streek rond Malmedy wel een gemeenschappelijke noemer.

“Het lastenboek voor de zes woningen hebben we samen opgesteld”, aldus de architect. Na overleg werd besloten hoofdzakelijk te werken met natuursteen en hout. “We gebruiken materialen uit de streek, maar verwerken ze op een andere manier tot zogenaamde ‘hedendaagse’ architectuur, die hier destijds veel vragen opriep. Dit huis – dat als eerste van de zes werd gebouwd – leek voor velen te ‘avantgardistisch’. Maar naderhand is de gemeente Malmedy het als een stedenbouwkundige referentie gaan beschouwen…”

Stephan Debusschere

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 352 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels