Bekijk de galerij

Horizontaal lijnenspel

Nieuwbouw open

Op de top van een beboste en nauwelijks bebouwde heuvelrug in het Henegouwse stadje Aat trekt een opvallende architectuur de aandacht.

KRACHTLIJNEN1. Een makkelijk te doorgronden woning met een horizontale belijning. “Alle aspecten van de locatie (topografie, oriëntatie, landschap achteraan,…) worden versterkt door de details in het project (baksteen, gevelbekleding, interieurinrichting,…).” 2. De architectuur past perfect bij de omgeving. “In een verkaveling zou deze woning niet tot haar recht komen. Ze zou uit de toon vallen door het ‘stijleffect’. Het gaat hier om een authentieke realisatie die perfect in de configuratie van de site past.”

ARCHITECTJean-Pierre Navez (voor het bureau In Situ)

Volgens architect Jean-Pierre Navez was het de bedoeling het pand af te stemmen op de natuurlijke hoogteverschillen. Resultaat: een woning met een heel eigen karakter.

Niveauverschil

Binnenshuis kon de leefruimte dankzij het niveauverschil de natuurlijke glooiing van het terrein volgen. “Drie treden tussen de inkomham en de zitkamer verzekeren een geleidelijke overgang.” Die configuratie zorgt ervoor dat de leefruimtes veeleer achteraan liggen en daardoor genieten van een zuidelijke ligging en een mooi uitzicht op de omgeving. Als contrast met het hellende terrein speelt het project horizontale perspectieven uit.

Twee volumes

De constructie bestaat uit twee volumes. Het eerste, op het gelijkvloers, vormt de verankering in het terrein en onderscheidt zich door zijn donkere bakstenen. Het tweede volume, dat van de verdieping, werd bekleed met opengewerkt cederhout, trouw aan de principes rond duurzame ontwikkeling.

Door de respectievelijke posities van de volumes ontstond een vrije ruimte die wordt benut als carport voor twee wagens én als buffer voor de ontvangstzone. Er is dan ook sprake van een duidelijk contrast tussen de ‘ondermuur’ in baksteen en het volume van de verdieping, waarvan het luchtige van het hout nog versterkt wordt door de uitkraging.

Dankzij de zuidelijke oriëntatie achteraan valt in alle leefruimtes en slaapkamers veel zonlicht binnen. Door het gesloten karakter aan de noordzijde worden dan weer warmteverliezen tegengegaan.

Schuifdeuren

Vanuit de zitkamer komen we via een schuifdeur – er zijn meerdere schuifdeuren in huis – in de keuken terecht. De werkbladen zijn vervaardigd uit het stijlvolle en elegante materiaal Corian. Kasten uit wit laminaat wisselen af met donkergekleurde kasten. De keuken is rijkelijk voorzien van ergonomische lades, die bovendien het horizontalisme benadrukken. Dat is trouwens een heuse rode draad doorheen het hele project, zowel binnen als buiten.

Sfeervol open bureau

De trap leidt naar de ruime overloop boven, waar ook een sfeervol open bureau werd ingericht. Op deze verdieping beslaat een enorme raampartij de volledige breedte van de achtergevel, wat een spectaculair uitzicht over de velden oplevert. De studeerhoek van de kinderen, in hun slaapkamers, werd zó ingericht dat ook zij van het prachtige panorama kunnen genieten.

De zone van de ouders omvat een slaapkamer, een badkamer en een dressing. Via een pivoterende claustra geeft de slaapkamer uit op het platte dak van het kubusvormige volume waarin het salon is ondergebracht. Een klein, laaggeplaatst bandraam laat in de badkamer en dressing toch nog een beetje licht binnenvallen.

Lees meer en ontdek de plannen van de renovatie van dit huis in nummer 344 van het maandblad Ik ga Bouwen dat nu in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels