‘Hout blijft de beste isolator’

‘Hout blijft de beste isolator’

Ramen, deuren en poorten

Ik ga Bouwen zocht voor u uit hoe raamprofielen voor hoogrendementsglas geëvolueerd zijn in de laatste jaren en wat de nieuwste trends zijn.

Vandaag de dag heeft nog slechts 15% van de Vlaamse woningen enkel glas. Hoogrendementsglas wordt zowel in nieuwe woningen als bij renovaties steeds vaker gebruikt, en terecht. Het is hoog isolerend glas, wat uw energieverbruik alleen maar ten goede komt. Niet alleen het glas, maar ook de raamprofielen zijn de laatste jaren mee geëvolueerd.

“Vroeger was de gemiddelde dikte van het glas van een dakraam 25 mm, nu kan dat oplopen tot 52 mm. Het is dan ook maar meer dan normaal dat onze profielen zich daaraan hebben aangepast”, zegt Thierry Raets van Fakro. “Het raamkader is hetzelfde gebleven, maar de vleugel van het raamprofiel komt dieper. Op die manier blijft de vorm en het uitzicht hetzelfde, maar past het dikker glas perfect in het kader.”

Hout en PVC als isolatiemateriaal

De materialen die gebruikt worden zijn grotendeels hetzelfde. Bij Fakro gebruikt men bij dakramen voor passiefwoningen enkel hout. “Momenteel zijn onze raamprofielen voor hoogrendementsglas enkel beschikbaar in hout, omwille van de eenvoudige reden dat daar het meeste vraag is. Hout blijft uiteraard ook hét materiaal bij uitstek voor een goede isolatie”, aldus Thierry Raets.

Ook de profielen van Engels bestaan voornamelijk uit hout. Zij werken overal met driedubbele beglazing en pakken op Batibouw uit met een primeur, nl. een passief raamkader dat vervaardigd is uit één soort hout.

Toch is hout niet voor iedereen een evidente keuze, zo meent de vertegenwoordiger van bedrijf Camba, die raam- en deurprofielen maken in aluminium, pcv en hout. “We staan gekend om onze landelijke stijl wat betekent dat alle onze materialen er moeten uitzien alsof ze van hout zijn, ookal is het pvc of aluminium. Als we met hout werken, gebruiken we Moabi-hout, een duurzame en tropische houtsoort die makkelijk te lakken is.”

Toch is net deze houtsoort geen ideale soort om een goede isolatie te garanderen. “Hout dat goed isoleert is idealiter iets minder zwaar en dik, zoals bijvoorbeeld hout van een densoort. Als we raamprofielen moeten maken voor energiezuinige woningen, gebruiken we steeds pvc”, aldus Luc Quintens van Camba.

(RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels