Houtbewerker Koen Boon wint Ambachtsprijs 2016

Houtbewerker Koen Boon wint Ambachtsprijs 2016

Nieuws

Koen Boon, een 47-jarige houtbewerker en schrijnwerker uit Antwerpen, is dinsdag uitgeroepen tot winnaar van de Ambachtsprijs 2016. Dat is de hoofdprijs van Ambacht in de Kijker, een concours dat de Belgische ambachtssector wil promoten, zowel bij het grote publiek als bij jongeren die zelf aan de slag willen.

Ambacht in de Kijker is al aan zijn elfde editie toe en levert jaarlijks tien laureaten op die de diversiteit en originaliteit van de ambachtelijke sector weerspiegelen. Dit jaar selecteerde een jury vijf Vlaamse, drie Waalse en twee Brusselse laureaten uit 179 kandidaturen. Zij mochten meedingen naar de uiteindelijke individuele prijzen.

Laureaten

Antwerpenaar Koen Boen sleepte tijdens de uitreiking, nota bene in het Antwerpse stadhuis, de hoofdprijs van 3.000 euro in de wacht. Boon nam enkele jaren geleden – na vijftien jaar les geven in houttechniek – het atelier ALinHOUT in Antwerpen-Noord over en maakt daar met traditionele technieken kaders en lijsten op maat.

De zussen Yanne, Mira en Lize Feryn uit Deerlijk haalden de publieksprijs binnen met hun handtassenatelier. Brillenmaker Ludovic Elens uit Brussel kreeg de jongerenprijs Parel van de Jury en de nieuwe Leerschoolprijs voor jonge niet-zelfstandigen ging naar vioolbouwer Loula Mary uit Marche-en-Famenne.

Jaar van de ambachten

Ambacht in de Kijker heeft de steun van heel wat zelfstandigenorganisaties, ook van minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s Willy Borsus (MR), die aanwezig was bij de prijsuitreiking. “Alle laureaten zijn echt doordrongen van passie voor hun creaties en passen daarom perfect bij deze editie 2016, wat ik ‘het jaar van de ambachten’ zou willen noemen”, aldus Borsus. “Op 1 juni is immers eindelijk de wet in werking getreden die ambachtslui een erkend statuut biedt. Wie erkend wordt, mag daar een officieel logo van gebruiken en komt in een online raadpleegbare databank terecht.” (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels