Bekijk de galerij

Huis aan de haven

Renovatie gesloten

De oude Gentse voorhaven bleek voor architect Basile Graux en zijn vriendin Lynn de ideale woonplek.

De oude Gentse voorhaven bleek voor architect Basile Graux en zijn vriendin Lynn de ideale woonplek. Een 19de-eeuws hoekhuis werd door GRAUX & BAEYENS architecten verbouwd tot een luchtige en praktische woning met een weids uitzicht over het water.

Architect en eigenaar Basile Graux ging bewust op zoek naar een hoekpand, omwille van het licht, het zicht en de architecturale uitdaging. Toen hij in de Gentse voorhaven op dit 19de-eeuwse pand stootte, en de omgeving bekeek, wist hij genoeg, nog zonder de binnenkant gezien te hebben. Een hoekhuis schept mogelijkheden om een licht huis te creëren, gezien er drie gevels met ramen zijn. Tegelijk was dit ook een boeiende denkoefening, net omwille van zijn beperkte oppervlakte en grillige trapeziumvorm.

Zwarte mantel

De basis van het concept is dat het oude omhulsel van het huis, de mantel, zo intact mogelijk werd gelaten. De oorspronkelijke bepleistering kon uiteindelijk niet behouden blijven, omwille van de slecht onderhouden buitengevels. Daarom werd het pleisterwerk verwijderd en de baksteengevels in het zwart gekaleid. De nieuwe toevoegingen bestaan uit twee nieuwe perforaties in de gevel: één pivoterende glaspartij dient als toegang, op de verdieping springt een bijna vierkant raam van ongeveer 2,50 meter uit het vlak van de gevel. Ter hoogte van de tweede verdieping werd een hap uit het volume genomen zodat er binnen de beschutting van de oude gevel een dakterras kon worden gecreëerd.

Het huis werd aan de binnenkant vrijwel helemaal uitgehold en ingevuld met nieuwe witte volumes. Basile Graux: “Omwille van de privacy hielden de mensen vroeger de gordijnen in de woonkamer gesloten. Wij wilden geen gordijnen, omdat je daarmee ook het uitzicht camoufleert. Om toch geen inkijk te hebben, draaiden we het programma om: slaapgedeelte beneden, woonvertrekken op de twee hogere verdiepingen.”

Sofie De Vriese

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 353 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels