Een huis kopen in Spanje? Onderschat de extra kosten niet!

Een huis kopen in Spanje? Onderschat de extra kosten niet!

Actualiteit, Recht en financiën

Heb je een droomhuis aan een Spaanse costa op het oog? Net als in België komen er boven op de aankoopprijs een aantal extra kosten bij. Verlies ze zeker niet uit het oog!

Voor heel wat Belgen blijft Spanje het vakantie- en investeringsland bij uitstek. Vooral in de steden en toeristische gebieden zijn de vastgoedprijzen er al een tijdje uit het dal gekropen en lijken ze zich daar nu te stabiliseren. Veel Belgen hebben zich intussen al laten verleiden door het aantrekkelijke klimaat en het goedkope Spaanse leven. Ter illustratie: vorig jaar kochten elke dag tien landgenoten er een villa of appartement. Ook in 2018 tekenden Spaanse makelaars heel wat interesse op bij Belgen.

Als kandidaat-koper moet je ook hier rekening houden met de bijkomende aankoopkosten. “Voor een nieuwbouwwoning betaal je alvast 10 procent btw plus 1,5 procent zegelrecht”, illustreert Michael Joosen. “Voor de aankoop van een bestaande woning worden overdrachtskosten aangerekend. Die zijn te vergelijken met de registratierechten in België.”

Het standaardtarief van de overdrachtskosten is ongeveer 10 procent, maar de percentages kunnen verschillen naargelang de locatie. Spanje kent vandaag immers zeventien autonome regio’s die hun tarieven vrij mogen bepalen. In Murcia betaal je bijvoorbeeld een vast tarief van 8 procent, terwijl je in Valencia 10 procent moet neertellen. Andalusië heeft dan weer een oplopend tarief dat start bij 8 procent en oploopt naargelang de grootte van je aankoop.

Rol van de notaris

De Spaanse notaris kost je maximaal 1 procent van de verkoopwaarde. Belangrijk om te weten is dat zijn rol erg summier is. Michael Joosen: “In tegenstelling tot zijn Belgische collega heeft hij veel minder verantwoordelijkheden en plichten. Zijn taak beperkt zich tot het nagaan wie de contracterende partijen zijn en eventueel wie de rechtmatige eigenaar van het pand is. De Spaanse notariële akte biedt dus onvoldoende waarborgen. Laat je dan ook begeleiden door een advocaat.”

“Weet ook dat je als Belgische vastgoedkoper in Spanje verplicht bent om zelf 3 procent van de aankoopprijs in te houden wanneer de verkoper geen Spaanse inwoner is”, merkt Michael Joosen op. “Dit percentage moet je eigenhandig doorstorten naar de lokale belastingdiensten. Het bedrag dient als voorschot op de meerwaardebelasting die de verkoper zal moeten betalen.”

Daarnaast moet je ook een extra belasting, die geheven wordt op de waardestijging van de grond (door het uitvoeren van infrastructurele verbeteringen over de jaren), inhouden. Het bedrag van deze zogeheten “plusvalía” varieert naargelang de gemeente, de kadastrale waarde van het goed en het aantal jaren dat de verkoper eigenaar is geweest van het goed. Let wel, het Spaans Grondwettelijk Hof heeft vorig jaar geoordeeld dat deze belasting niet geheven kan worden wanneer de verkoper geen effectieve meerwaarde heeft gerealiseerd op de grond (en dus verkoopt met minwaarde).

Tekst: Roel Van Espen

© beeld: 123immobilier.es

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels