Huis of appartement huren wordt onbetaalbaar

Immo, Nieuws

De Vlaamse Huurdersbonden trekken aan de alarmbel. Een huis of appartement huren wordt onbetaalbaar.

De huurprijzen worden onbetaalbaar. Tot die alarmerende conclusie komen de Vlaamse Huurdersbonden in hun recent verschenen jaarverslag. “De politiek moet actie ondernemen”, zegt woordvoerder Geert Inslegers. Het bericht staat in Metro en in De Morgen.

Onbetaalbaar

Al jaren zien de Huurdersbonden de huurprijzen stelselmatig stijgen. “Maar nu is het op een niveau van onbetaalbaarheid gekomen”, signaleert Inslegers. Steeds meer mensen vinden geen huurwoning voor minder dan vierhonderd euro per maand, meldt het jaarverslag.

“Zelfs vijfhonderd euro begint al krap te worden”, vervolgt Inslegers. Vooral in Vlaams-Brabant swingen de prijzen de pan uit. De grootste groep huurders betaalt er meer dan zevenhonderd euro. “Dit kan moeilijk tot iets anders leiden dan sociale verdringing op de huurmarkt”, concludeert het jaarverslag.

Alarmerend

Antwerpen scoort bijvoorbeeld beter, al tekenen er zich binnen de provincie ook grote verschillen af. Doordat meer Nederlanders zich in de Kempen vestigen, stijgen de huurprijzen er onevenredig snel.”Bekeken over een periode van vier jaar kunnen deze cijfers ronduit alarmerend genoemd worden”, concluderen de Huurdersbonden voor heel Vlaanderen.

Doordat mensen met lagere inkomens nog maar moeilijk een huurwoning vinden, kunnen ze het zich niet permitteren om kieskeurig te zijn. “Daardoor tekenen ze vaker onaanvaardbare contracten en komen ze sneller in kwalitatief onaanvaardbare woningen terecht”, vervolgt Inslegers.

De Huurdersbonden roepen de politiek op om versterkte huursubsidies te koppelen aan redelijke huurprijzen. Ook het onderaanbod aan sociale woningen weegt op de huurmarkt. (Belga/EE)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels