Bekijk de galerij Huis op stelten: energiezuinige nieuwbouw in beeld

Huis op stelten: energiezuinige nieuwbouw in beeld

Nieuwbouw open, Reportages

Bouwen in overstromingsgevoelig gebied is een hele klus. Dat zal ook architecte Delphine Deceuninck niet tegenspreken. Zij ontwierp in Drongen een huis op palen. Een modern en bijzonder energiezuinig project.

Wie het natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen in Gent een beetje kent, weet hoe drassig dit gebied kan zijn. De vlakte dient als waterbuffer voor de stad en dat is eraan te merken. “Onze woning staat op een eilandje”, zegt eigenaar Matthias. “We zijn omgeven door de Leie en de Ringvaart. Erg idyllisch, maar technisch uitdagend. De meersen zijn erg overstromingsgevoelig. Daarom moet je aan heel wat regels voldoen als je hier wilt bouwen.”

Terras op gelijke hoogte

Het overstromingsgevaar was trouwens niet het enige probleem”, gaat architecte Delphine Deceuninck verder. “De grond is ook niet echt stevig. De bovenste grondlaag, die zo’n 1,5 m dik is, kon de energiezuinige woning niet dragen. We moesten daarom een geschikte onderconstructie uitdenken. Omdat de bewoners geen kelder wilden, kozen we voor een staalstructuur. Die structuur rust op achttien stalen kolommen. Elke kolom zit 2 m diep in de bodem. Daar zijn ze vastgezet op betonnen funderingszolen van een kubieke meter. Het was ploeteren in de modder om die kubussen in de grond te krijgen.”

Halfopen bebouwing

De bouwheren wilden een huis dat baadt in het licht. Daarom vind je achteraan de woning, aan de zuidkant, grote raampartijen. De eigenaars kijken uit op het achterliggende natuurgebied. “Het schuifraam van de woonkamer kan volledig open”, zegt Matthias trots. “Daar maken we zo veel mogelijk gebruik van. We lieten immers speciaal een dakoversteek plaatsen boven het woonkamerraam. Hierdoor zitten we in de zomer in de schaduw, terwijl de zon in de winter onder de oversteek doorschijnt. Zelfs op koude dagen is het warm genoeg om de schuifdeuren open te zetten.”
Ondanks het vele licht valt het op dat er in de rechtergevel geen enkel raam zit. Daar is een goede reden voor. “Dit huis is een halfopen bebouwing”, licht architecte Delphine Deceuninck toe. “We hebben geprobeerd om hierover te onderhandelen met stedenbouw, maar dat is niet gelukt. Een open bebouwing was geen optie en een wachtgevel met plastic wilden we evenmin.”

Tekst Anja Giegas
Foto’s Luc Roymans

Lees de volledige reportage in het maartnummer van Ik ga Bouwen (nr. 418)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels