Huizenkopers lenen gemiddeld 135.000 euro

Immo, Nieuws

In het tweede trimester van dit jaar zijn in België 48.000 hypothecaire kredietovereenkomsten afgesloten voor een totaalbedrag van ongeveer 5 miljard euro. Aantal en bedrag liggen hoger dan in het eerste trimester van 2013.

In het tweede trimester van 2013 zijn er ten opzichte van het eerste trimester meer hypothecaire kredietovereenkomsten afgesloten in vergelijking met vorig jaa (42.000 hypothecaire kredietovereenkomsten voor een totaalbedrag van 4,5 miljard euro), maar in vergelijking met het tweede trimester van vorig jaar werden een daling genoteerd in aantal met net geen 10 procent en in bedrag met ongeveer 7,5 procent. Dat meldt Febelfin op basis van statistieken van de Beroepsvereniging van het Krediet.

Het gemiddelde ontleende bedrag voor de aankoop van een woning bleef in het tweede trimester van 2013 ongewijzigd op ongeveer 135.000 euro. Wat de aanvragen voor een hypothecair krediet betreft, werd er in het tweede trimester van dit jaar zowel in aantal als in bedrag een lichte stijging opgetekend in vergelijking met hetzelfde trimester van 2012: het aantal aanvragen nam toe met 1,1 procent, het bedrag met 2,3 procent.

De stijging van het aantal toegekende kredieten ten opzichte van het vorige trimester situeert zich op alle vlakken, maar vooral op vlak van de renovatiekredieten (+2.700), kredieten voor de aankoop van een woning (+1.900) en de bouwkredieten (+1.400).

Meer dan 8 op de 10 kredietnemers kozen in het tweede trimester van 2013 voor een vaste rentevoet of een veranderlijke rentevoet met een oorspronkelijke periode van vastheid van 10 jaar of meer. Dat is een lichte stijging ten opzicht van het eerste trimester. (KS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels