Huizenprijzen in België 50 procent te hoog

Huizenprijzen in België 50 procent te hoog

Immo, Nieuws

De overwaardering van de Belgische huizen is opgelopen tot 56 procent. Ons land neemt daarmee in Europa de koppositie in. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van The Economist.

Het gaat snel van kwaad naar erger met de Nederlandse economie. Tot voor kort behoorden onze noorderburen tot de absolute sterkhouders van het eurogebied maar sedert enkele maanden kleurt de hemel donkergrijs. Voor dit jaar zit een behoorlijke recessie in de pijplijn en een begrotingstekort niet groter dan 3% van het BBP lijkt ver af.

Zeepbel
Centraal in de problematiek van de Nederlandse economie, zo klinkt het in nagenoeg alle analyses, staat de huizenmarkt. Onder meer door grote creativiteit inzake hypothecaire leningen zit Nederland met een stevige zeepbel in haar vastgoedmarkt opgezadeld. Zoals de voorbije jaren in landen als de VS, Groot Brittannië, Ierland en nog enkele andere kon ervaren worden, gaat het leeglopen van een vastgoedzeepbel gepaard met behoorlijk wat tegenwind voor de economie in zijn geheel.

Tegen de achtergrond van wat zich dezer dagen in Nederland afspeelt, wekte het dan ook grote verbazing in het jongste nummer van het kwaliteitsweekblad The Economist te lezen dat de overwaardering van de huizenprijzen in België nog een stuk groter is dan in Nederland: 56% voor België, 32% voor Nederland (zie tabel).

Overwaardering
The Economist komt tot die conclusie op basis van traditionele én relevante vergelijkingen tussen enerzijds de huizenprijzen zelf en anderzijds de evoluties van wat eigenaars aan huurgelden binnenkrijgen en van de gemiddelde inkomens van de mensen. Ook de OESO kwam recent tot de conclusie dat de Belgische huizenprijzen een stevige overwaardering vertonen.

Binnen Europa staat volgens The Economist België trouwens aan kop inzake te hoge huizenprijzen. Frankrijk zit ons met een overwaardering van 47% kort op de hielen. In Spanje blijken ondanks de dalingen van de voorbije periode de vastgoedprijzen nog altijd 27% te hoog te zijn. In Ierland zitten de huizenprijzen nu op de helft van waar ze in 2007 zaten en lijkt de neerwaartse punctie voltooid. De Duitse vastgoedprijzen zijn volgens The Economist fors ondergewaardeerd.

De cijfers van the Economist moeten niet al te letterlijk geïnterpreteerd worden. Zij zijn veeleer indicatief. Hoe dan ook, voor de economische groei die er al beteuterd bij ligt, is het absoluut geen goed nieuws dat de huizenprijzen een stevige overwaardering vertonen. Dat geldt voor België, maar zeker ook voor landen als Frankrijk en vooral Spanje.

Johan Van Overtveldt Hoofdredacteur Knack en Trends

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels