‘Huizenprijzen zullen nog meer dalen’

‘Huizenprijzen zullen nog meer dalen’

Immo, Nieuws

'Een verdere prijsdaling van huizen en appartementen is meer dan waarschijnlijk en haast onvermijdelijk.' Dat zegt financieel journalist en Knack-adjunct-hoofdredacteur Ewald Pironet naar aanleiding van de eerste prijsdalingen van particulier vastgoed in lange tijd. Is een vastgoedbubbel in de maak?

Voor het eerst in vele jaren daalden de prijzen van woonhuizen en appartementen. Volgens de notarisbarometer van de notarisfederatie daalde de gemiddelde prijs van een huis in het eerste kwartaal van dit jaar met 2,3 procent. Bij appartementen is die daling nog groter: 4,6 procent. Drie vragen aan financieel journalist en Knack-adjunct-hoofdrecteur Ewald Pironet.

– Zullen de prijzen van huizen en appartement nog verder dalen? Ewald Pironet: Die kans zit er zeker in. Deze daling in het eerste kwartaal van dit jaar komt er nadat voor heel 2011 gemiddelde prijsstijging voor woonhuizen was van 10,7 procent, een cijfer dat toen door experten ‘overdreven’ werd genoemd. En voor appartementen werd over heel 2011 een prijsstijging van 8,4 procent gepubliceerd. Die toch wel redelijk grote stijgingen worden nu dus enigszins gecorrigeerd, maar dan nog blijven woonhuizen en appartementen duurder dan in begin 2011.

Wat nog opvalt is dat de prijzen van de woonhuizen in alle regio’s daalden, maar wel het meest in Wallonië. Ook voor appartementen was er een daling in elk van de regio’s, maar vooral toch in Brussel, met 8,7 procent.

Opmerkelijk zijn toch ook de plaatselijke verschillen: in Vlaanderen daalden vooral de prijzen van de appartementen in Antwerpen (-2,9%) en in Oost-Vlaanderen (-0,3%), maar in Limburg is er dan weer een stijging van 7,2 procent.

Dus de daling van de prijzen van huizen en appartementen is zeker niet overal even sterk. En een verdere correctie is meer dan waarschijnlijk en haast onvermijdelijk.

– Hoe groot is de kans op een echte vastgoedbubbel met prijsdalingen tot 25 procent of meer?

Ewald Pironet: Zo’n vastgoedcrisis in België is niet uit te sluiten, maar is toch niet het meest waarschijnlijke scenario. Volgens sommige economen zijn de woningen in ons land met zo’n 25 tot 30 procent overgewaardeerd, maar dat wil niet onmiddellijk zeggen dat de prijzen in elkaar zullen storten.

Zo lang er voldoende vraag is naar woningen, zal die prijs niet in elkaar stuiken. De kans dat de prijzen langzaam aan zullen afkalven is groter. En ook hier: in bepaalde buurten zal dat scherper zijn, op andere plekken zit er misschien zelfs nog een prijsstijging in.

– Wat betekent de huidige prijsdaling voor gezinnen die eigenaar zijn van een woning?

Ewald Pironet: Zolang je je woning niet moet verkopen, is er geen reden tot paniek. Het is pas als je wel je huis van de hand moet doen, bijvoorbeeld omdat het huis te groot geworden is nadat de kinderen de deur uit zijn, of te klein omdat het gezin uitgebreid is, dat het een probleem wordt, want je vangt er minder geld voor. Natuurlijk is dat voor anderen voordelig: zij moeten minder geld betalen voor een woning.

Maar het is pas als die prijsdalingen met grote schokken gepaard gaan, dat er echt grote problemen zullen opduiken, want dan wordt iedereen onzeker, wat de vastgoedcrisis nog zou versterken. (EE)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels