Huizenruil: een interessante manier om goedkoop op vakantie te gaan?

Huizenruil: een interessante manier om goedkoop op vakantie te gaan?

Recht en financiën

De laatste jaren doen steeds meer mensen die op vakantie willen gaan aan “huizenruil”. Het principe is eenvoudig: je zoekt ergens ter wereld iemand die voor een korte tijd zijn of haar huis (of appartement) wil ruilen tegen het jouwe. En hiervoor betaal je elkaar niets.

Het grootste voordeel van deze formule is dat je tegen een beperkte kostprijs op vakantie kan gaan. Je logement hoef je alvast niet te betalen. En heel wat zaken die je anders zou meesleuren in je valies, kan je thuis laten omdat ze op je bestemming al aanwezig zijn (handdoeken, lakens…). Het laat je bovendien toe op een andere manier te reizen, en te logeren op plekken waar je anders niet zou komen of die anders te duur zijn.

Een bijkomend voordeel is dat jouw woning zelf ook niet leegstaat terwijl je op vakantie bent. Op deze manier is ze beveiligd tegen bijvoorbeeld inbraak tijdens jouw afwezigheid.

Er bestaat geen specifieke wettelijke regeling over het ruilen van huizen. Dat betekent dat je zowat onbeperkt onderling afspraken kan maken over jullie respectieve rechten en plichten.

Geen wettelijke regeling

Goed om te weten is dat er geen specifieke wettelijke regeling bestaat over het ruilen van huizen. Dat betekent dat je zowat onbeperkt onderling afspraken kan maken over jullie respectieve rechten en plichten. Zo is het misschien wel interessant om afspraken te maken over eventuele verbruikskosten, wat met internationale telefoongesprekken… De website via dewelke je de huizenruil hebt vastgelegd, kan echter wel een standaardformulier met afspraken hanteren waaraan je je dient te houden. Kijk dat na voor je aan een huizenruil begint.

Denk aan de verzekering

Je zal het maar meemaken, dat je op je vakantiebestemming een ongelukje tegenkomt waardoor je schade veroorzaakt aan de woning of de inboedel van je ruilpartner. Of omgekeerd, dat hij of zij schade veroorzaakt aan jouw woning. Je kan dus maar best een verzekering hebben die dit soort schade dekt. Bekijk voor je vertrekt met je verzekeraar of je voor zo’n problemen voldoende verzekerd bent. Is dat niet het geval, sluit dan een bijkomende polis af.

Tekst Jan Roodhooft

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels