Hulp bij het kiezen van je keuken

Hulp bij het kiezen van je keuken

Keuken

De keuze van je keuken is een belangrijke beslissing, omdat ze de manier van leven van je gezin sterk zal beïnvloeden. Het is ook geen vertrek waarvan je zo maar eventjes snel de inrichting kunt veranderen, als je er niet tevreden over bent.

Een keuken mag je nooit kopen enkel en alleen op basis van esthetische overwegingen. De keuken moet jouw keuken zijn: afgestemd op jouw manier van leven en werken, van je gezinssamenstelling en natuurlijk mag (en moet) de keuken je bevallen. We zullen hier enkele belangrijke punten overlopen die je in overweging dient te nemen.

Jouw levensstijl

Een geslaagd ontwerp van je keuken begint met nadenken over je manier van leven.

Is koken voor jou een karwei is die je zo snel mogelijk probeert te doen, ben je waarschijnlijk een aanhanger van de snelle keuken: voorbereide schotels, saladecombinaties en spaghetti’s voor de vrienden. Voorzie de nodige ruimte voor al je apparatuur.

Ben je voorstander van een meer klassieke keuken dan opteer je in de eerste plaats voor grotere werkvlakken. Je moet dan ook meer kastruimte voorzien voor eetwaren.

Samenstelling en organisatie van je gezin spelen ook een rol. Een koppel workaholics dat heel snel wil kunnen eten, tussen twee afspraken door, zal zijn gading vinden in een kleine, ultrafunctionele keuken. Met, indien mogelijk, een eethoek of een klaptafel voor rechtopstaand eten: dat heeft het voordeel dat de andere delen van de woning in orde blijven.

Voor een jong gezin mag een goed georganiseerde keuken geen andere activiteiten uitsluiten. Zo zal ze “kinderen toegelaten” zijn om er bijvoorbeeld, huistaken te maken. Ze moet ook toelaten een oogje te houden op de kinderen, als die zich elders bevinden (tuin, speelhoek …).

Het is dus belangrijk om een goede analyse te maken van je manier van leven.

In de keuken of elders ?

In veel gezinnen is de keuken één van de drukste plaatsen. Je moet daarom een inventaris opmaken van wat je in de keuken wil doen of niet doen, welke toestellen en meubels er absoluut moeten komen of welke er elders een plaatsje kunnen vinden.

Functies

Een keuken heeft een aantal specifieke functies:

 • opslag van voedselvoorraad in kasten of koele berging;
 • wassen, bereiden en koken van maaltijden;
 • opbergen van vaat en keukengereedschap.

Beperken is mogelijk

Het werkplezier en het komfort van je keuken worden grotendeels bepaald door de inrichting en indeling. Uiteraard moet je opslagruimte hebben, maar alles moet niet noodzakelijk in de keuken opgeborgen worden.

Het is niet nodig meer eetwaren in de keuken op te slaan dan enkel diegene die men snel zal verbruiken. Een kast onder de trap naast de keuken, een kast of rek in kelder of bijgebouw zijn prima om er je conserven, droge eetwaren, … in onder te brengen.

De diepvriezermoet niet in je keuken staan. Kelder of garage bieden een betere plaats.

Sommige voorwerpen heb je niet elke dag nodig (raclette, grote dienstschotels). Heb je nergens een kast buiten de keuken waar je ze kan opbergen? Indien niet, plaats ze dan op de minst makkelijk bereikbare plaatsen in je keuken. Ontdoe je keuken van al wat er niet absoluut moet zijn.

Hoe je keuken organiseren?

In elke keuken ontwikkelen de werkzaamheden zich rond drie polen:

 • de spoelbak,
 • de kookplaat of fornuis,
 • de koelkast.

Deze kern vormt een denkbeeldige driehoek die men “werkdriehoek” noemt. Om nodeloze verplaatsingen en vermoeidheid te vermijden, hebben specialisten de maximale omtrek bepaald van deze driehoek: 7 meter. Al het hoogstnodige moet er binnen handbereik zijn en de werkvlakken tussen de drie zones moeten je toelaten om uit te pakken, op te bergen en te koken.

De gekende merken leveren toestellen en kasten in standaardmaten. Zo kan je in alle vrijheid een oven kiezen bij één fabrikant, een koelkast bij een andere.

De afmetingen opgenomen in schema 1, worden beschouwd als de meest functionele.

De meest gebruikte keukenplannen

Zoals de elementen geëvolueerd zijn tot standaardafmetingen, hebben de indelingen die het meest praktisch zijn gebleken, geleid tot het ontstaan van typeplannen.

 1. De keuken in lijn: deze schikking wordt aangewend, wanneer de lange, maar smalle kamer slechts het gebruik van één van de lange zijden toelaat, omdat er in de andere muur b.v. een deur zit.
 2. De parallelkeuken: deze gangkeuken is geschikt voor lange, maar niet al te smalle keukens. Ze vormt zelfs de enige oplossing voor de rechthoekige kamers waarbij in elk van de kleine zijden een venster zit.
 3. De keuken in L-vorm: in dit plantype worden twee elementen in een rechte hoek geplaatst.
 4. In een grote kamer laat dergelijke schikking toe een hele hoek vrij te maken waar een comfortabele eethoek kan ondergebracht worden. Gaat het om een kleine keuken, dan kan je ze laten uitkijken naar de living.
 5. De keuken in U-vorm: dit is een zeer rationeel plan. De belangrijkste werkposten zijn hier mooi gegroepeerd. Het biedt ook een aanzienlijk bergvolume.
 6. De keuken in G-vorm: een variante op de keuken in U?vorm waar één van de takken van de U loodrecht terugkomt naar het centrum van de keuken.
 7. De keuken-met-eilandje: dit soort inrichting past voor een vrij grote kamer die voorzien is van verschillende deuren en vensters. Omdat de bruikbare muuroppervlakken daardoor verkleind worden, is het onmogelijk er alle meubilair te plaatsen. Een centraal eilandje kan het probleem oplossen.

Open of gesloten keuken ?

De keuken kan al dan niet in de living geïntegreerd worden. De keuze hangt af van je smaak en je manier van leven. Een open keuken betekent plaatswinst, maakt het mogelijk een deur weg te laten en maakt een bijkomende muur vrij om er meubels te plaatsen. Een toonbank kan eveneens keuken en living scheiden en vormt tevens de eethoek. De persoon die kookt, wordt ook niet geïsoleerd van de rest van het gezin of de genodigden.

Op de juiste hoogte

De ideale plaatsingshoogte wordt bepaald door de grootte van de persoon die het vaakst in de keuken zal werken. Gemiddeld wordt een hoogte van 85 ? 90 cm boven het vloerpeil aangeraden. Een trucje om de ideale hoogte te bepalen: gesteld dat u schoenen draagt met een hak van 2 cm, moet de afstand tussen de onderkant van uw elleboog en de bovenkant van het werkvlak precies 14 cm bedragen.

De goede schikking vinden

De keuze van je keuken hangt in de eerste plaats af van het budget dat je eraan wil besteden en van de ruimte waarover je beschikt. Op basis van wat voorafgaat, heb je de toestellen en de bergkasten bepaald die je wil (of kan) installeren. Noteer de oppervlakte van de keuken (lengte, breedte, hoogte), afmetingen en plaats van ramen en deuren, plaats van aansluitingen (water, elektriciteit, gas), eventueel de plaats van de tafel. Noteer ook de andere opbergruimtes in huis.

Daarna teken je een plan op schaal.

Teken op ruitjespapier de oppervlakte van je keuken op een schaal 1/10 bijvoorbeeld (1 cm vertegenwoordigt 10 echte cm). Duid op dat plan de plaats van deuren en vensters evenals de plaats die ze innemen, wanneer men ze opendoet (van belang opdat een kraan je niet zou beletten een raam te openen), de leidingen en de afvoerpijp, de elektrische leidingen en de radiator(s).

Gebruik makend van dezelfde schaal snij je nu in karton de toestellen en je meubels uit. Merk elk stuk karton met de naam van het voorwerp dat het voorstelt. Verschuif ze op het plan, totdat je de best mogelijke schikking hebt gevonden.

Verlichting

Indien het mogelijk is, biedt daglicht de meest aangename en goedkoopste verlichting. Voor de inplanting van de keuken in je woning wordt meestal een ligging op het oosten aangeraden. Zo profiteer je ’s morgens van het ochtendkrieken (tenzij je zeer vroeg op weg moet) en de tonus van de zon (op mooie dagen). In de tussenseizoenen en in de winter staat de zon echter laag aan de horizon en dan riskeer je bij een inplanting op het oosten dat de zon verblindend in je ogen schijnt ’s morgens. Je ziet het al: tussen theorie en praktijk bestaat nogal wat verschil.

In de meeste gevallen zal je toch elektrische verlichting nodig hebben. Naast een centrale verlichting – die ervoor zorgt dat je kan zien wat er in kasten en in laden is opgeborgen – is het nodig om bijkomende plaatselijke verlichting te installeren. Boven de kookplaten heb je meestal de ingebouwde verlichting in de dampkap die zorgt voor de verlichting van de inhoud van potten en pannen. De werkplekken en de wasplaats verdienen ook een goede, gelijkmatige verlichting die geen sterke schaduwvorming geeft. Geef daarom de voorkeur aan indirecte verlichting die schaduwvorming vermijdt. Zorg er ook voor dat deze verlichting niet in je ogen kan schijnen om verblinding te vermijden. Als je enkele keukenshowrooms binnenloopt en speciaal op de verlichting let, dan krijg je snel een goed idee van wat er zoal voorhanden is, welke systemen een mooie gelijkmatige verlichting geven en welke toestellen jij mooi vindt. Dat blijft belangrijk!

Vloerbekleding

In de keuken wordt veel rondgelopen: de vloer moet daarom een goede slijtageweerstand hebben. Hij moet ook makkelijk te onderhouden zijn, want morsen (met vettige producten) is niet te vermijden. De vloer mag daarom zeker niet poreus zijn, want in een dergelijke vloer kan het vuil en het vet in de poriën doordringen,wat daarna zeer moeilijk te verwijderen is. Een volkeramische vloer die niet glad wordt als hij vochtig wordt (ook niet altijd te vermijden in de keuken), is daarom een aanrader voor de keuken.

Sommige natuurstenen kunnen verzegeld worden (de poriën worden bij die behandeling afgesloten) en komen dan ook in aanmerking voor plaatsing in de keuken. Sommige parketsoorten kunnen een speciale afwerklaag krijgen waardoor ze sleetvaster worden en makkelijk (zelfs vochtig) kunnen gereinigd worden. Vraag in ieder geval of de verkoper je een schriftelijke garantie wil geven: zo ja, dan heeft de fabrikant de nodige testen laten uitvoeren en is hij er zeker van dat zijn vloer zal voldoen aan de eisen die eraan gesteld worden in een keuken.

Besluit

Bij het kiezen van een keuken ga je best niet over één nacht ijs. Neem de tijd om rustig na te denken, bezoek verschillende showrooms en doe er zoveel mogelijk inspiratie op. Een goede keuken, betekent een investering.

Tekst Antoon Clement

Ik ga Bouwen & Renoveren

Adressen

Country Cooking , tel. 09 269 02 98, www.countrycooking.be

Guidi Cucine , tel. 02 331 30 31, www.guidicucine.be

Ixina – Electro Cash, tel. 02 521 40 90, www.ixina.be

Mobalpa, tel. 00 33 450 655381, www.mobalpa.com

Poggenpohl Belgium, tel. 02 705 59 73, www.poggenpohl.de

Select Sitting/Berloni, tel. 055 30 33 00, www.berloni.it

Siematic , tel. 03 658 25 56, www.siematic.com

Smeg, tel. 03 886 08 86, www.smeg.be

Snaidero – Cuisimeuble, tel. 02 354 65 64, www.snaidero.it

Tack Keukens , tel. 051 40 47 18

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels