Huurgarantiefonds moet huurders beschermen tegen tegenspoed

Immo, Nieuws

De Vlaamse overheid start begin volgend jaar met een huurgarantiefonds. Dat zal tijdelijk afbetalingen overnemen wanneer huurders uit hun huis gezet dreigen te worden. Op die manier is de verhuurder verzekerd van zijn inkomen en worden huurders met financiële problemen niet van de ene op de andere dag op straat gezet, zegt minister van Wonen Freya Van den Bossche.

De Vlaamse overheid start begin volgend jaar met een huurgarantiefonds. Dat zal tijdelijk afbetalingen overnemen wanneer huurders uit hun huis gezet dreigen te worden. Op die manier is de verhuurder verzekerd van zijn inkomen en worden huurders met financiële problemen niet van de ene op de andere dag op straat gezet, zegt minister van Wonen Freya Van den Bossche. De jongste jaren worden steeds meer gezinnen uit hun woning gezet omdat ze de huur niet meer kunnen betalen. Vorig jaar dreigden er 13.500 gezinnen in die situatie terecht te komen. “Huurders hebben het in de meeste gevallen sowieso al niet breed. Een gezin dat zijn huur niet kan betalen door een plotse tegenslag zoals ziekte, werkloosheid of een echtscheiding komt al snel in financiële problemen. In het slechtste geval worden ze dan uit huis gezet. En dat is – zeker als er

kinderen bij betrokken zijn – een bijzonder pijnlijke en zelfs traumatische ervaring.”

Ook goede zaak voor verhuurders

Ook voor een verhuurder die het goed voorheeft met zijn huurders en die mensen niet graag op straat zet, is zo’n situatie geen goede zaak. De kosten en gemiste inkomsten zetten sommige eigenaars er toe aan hun huur op te slaan om zich in te dekken tegen nieuw inkomstenverlies. Of ze stellen noodzakelijke investeringen uit, wat de kwaliteit van de huurwoningen doet dalen. Andere verhuurders verkopen hun eigendom, wat het aanbod en dus de prijzen doet stijgen.

Fonds neemt huur op zich

Het huurgarantiefonds dat minister Van den Bossche nu heeft uitgewerkt moet dergelijke scenario’s helpen voorkomen. Verhuurders kunnen zich voor 75 euro per contract bij het fonds aansluiten. Wanneer een huurder niet kan voldoen aan het afbetalingsplan dat de rechter in

geval van wanbetaling oplegt, neemt het fonds voor maximaal 2.700 euro of drie maanden huur op zich. Dat geld wordt later in principe teruggevorderd, tenzij de betrokkene zelf langdurig ziek is, werkloos is of moet rondkomen met een inkomen lager dan het leefloon.

Vlaamse overheid Het fonds wordt vooral gefinancierd door de Vlaamse overheid, maar ook door de bijdragen van de eigenaars. De Vlaamse overheid stopt er nu al 4,8 miljoen euro in en doet daar elk jaar 1,6 miljoen euro bij. Het huurgarantiefonds kwam tot stand in overleg met vertegenwoordigers van de huurders en verhuurders, deurwaarders en vrederechters.

Algemeen Eigenaarssyndicaat en vastgoedsector positief

Het Algemeen Eigenaarssyndicaat is positief over de maatregel. “Voor de eerste keer hebben we te maken met een minister van huisvesting die met de eigenaars-verhuurders rekening houdt”, zegt voorzitter Fred Niemans.

Ook de vastgoedsector wil het fonds alle kansen geven. “De immosector wil het fonds maximale slaagkansen geven en ziet het als een eerste voorname stap om de situatie op de private huurmarkt te verbeteren”, zeggen sectorvertegenwoordigers CIB Vlaanderen en BIV in een gezamenlijke reactie. Zij hopen wel “dat dit niet de laatste belangrijke steunmaatregel is om de krapte op de vrije huurmarkt te verhelpen”.

Vlaams verhuurplan

Minister Van den Bossche zegt dat het huurgarantiefonds kadert in het Vlaamse verhuurplan, een reeks maatregelen ter verbetering van de Vlaamse huurmarkt. Dat plan omvat onder meer de huurpremie voor wie langer dan vijf jaar op een sociale woning wacht, de huursubsidie voor wie van een slechte naar een betere woning verhuist. Verhuurders kunnen via een premie hun woningen zo goed als gratis isoleren. En het aanbod van huurwoningen via sociale verhuurkantoren is op drie jaar tijd met dertig procent gestegen. (Belga/LP)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels