Huurpremie voor wie langer dan vijf jaar wacht op sociale woning

Nieuws

Vanaf 2012 krijgen mensen met een zeer laag inkomen, die vijf jaar of langer moeten wachten op een sociale woning, een huurpremie.

Mensen met een zeer laag inkomen die vijf jaar of langer moeten wachten op een sociale woning krijgen vanaf 2012 een huurpremie, waarmee ze meer kans maken om op de private huurmarkt een degelijke woning te vinden. Het gaat om een maandelijkse premie van 120 euro. De Vlaamse regering heeft de maatregel definitief goedgekeurd.

Minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) denkt er vijf- tot zevenduizend gezinnen mee te helpen. In Vlaanderen staan tienduizenden mensen op een wachtlijst voor een sociale woning. Zij zijn in afwachting van een sociale woning aangewezen op de duurdere private huurmarkt.

Daar kost een woning huren al snel 500 euro per maand. Per extra slaapkamer komt daar vijftig tot honderd euro bij, wat maakt dat gezinnen met kinderen dus nog meer moeten betalen.

Een echt verschil

Kandidaten voor een sociale woning met een erg laag inkomen die al vijf jaar op een wachtlijst staan, krijgen vanaf volgend jaar een extra duwtje: een premie van 120 euro. Per kind komt er 20 euro bij. De premie bedraagt maximum een derde van de huurprijs.

Rechthebbenden zullen automatisch aangeschreven worden en de premie krijgen zodra ze een kopie van hun huurcontract bezorgen. Minister Van den Bossche maakt voor volgend jaar 12 miljoen euro vrij voor de maatregel. “Zeker in de onderste lagen van de private huurmarkt hebben veel gezinnen het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Voor hen kan de premie echt een verschil maken”, zegt ze.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels