Hybride bouwen: het beste van twee werelden

Hybride bouwen: het beste van twee werelden

Bouwmethodes

De E3-woning, G House, staalframebouw ... Er duiken almaar meer voorbeelden op van bouwconcepten die twee methodes met elkaar combineren. Het doel: het beste van de twee bouwmethodes benutten voor een woning die op verschillende vlakken beter scoort.

Een betonnen of gemetseld gebouw heeft een hoge stabiliteit en inertie, een houten of stalen woning laat zich snel bouwen en is heel flexibel aan te passen, onder andere door het gebrek aan binnenwanden. Een veranda – of serrebouw zo u wil – biedt een aangenaam temperatuurcomfort in de tussenseizoenen. Iedere bouwmethode heeft zijn specifieke voordelen en nadelen die je in een andere bouwtechniek niet terugvindt. Maar wat als u het beste van de twee werelden wenst? Dan combineert u ze toch: hybride bouwen noemen we dat!

Voorbeelden

Er zijn vandaag al enkele systemen op de markt die dit hybride bouwen in de praktijk brengen. Machiels Building Solutions combineert in de E3-woning bijvoorbeeld beton en houtskeletbouw. Beton zorgt voor robuustheid en inertie, het houtskelet zorgt voor de hoge isolatiewaarde en de snelle bouwtijd. De combinatie van beide materialen zorgt ervoor dat de woningen eenvoudig aan te passen of uit te breiden zijn.

G House vertrekt van een glazen volume waarin een flexibele kern in houtskeletbouw is opgetrokken. Het staalglasbouwsysteem is uitgerust met hoogrendementsglas en automatische zonwering. De serre zorgt voor een warmtebuffer tussen binnen en buiten. In het voor- en najaar kunt u de ruimte gebruiken als verlengstuk van de woning. In de winter gebruikt het ventilatiesysteem de verwarmde lucht uit deze ruimte en levert zo energiewinst op.

Karakteristieken

Het combineren van bouwmethodes biedt dus veel voordelen. Maar het mag niet ondoordacht gebeuren. Een houtskelet of staalbouw gebruiken om een verdieping op een traditioneel gebouwde woning te plaatsen, vraagt minder hoofdbrekens dan het combineren van een staal- en houtstructuur. Toch moeten dergelijke pistes grondig bekeken worden door ingenieurs om problemen te vermijden. Verschillende materialen reageren anders op temperatuurverschillen en hebben dus andere zettingscoëfficiënten. Wanneer hier geen aandacht aan wordt besteed, is er een reëel risico op scheurvorming.

De mogelijkheid om verschillende bouwmethodes te combineren, maakt het wel mogelijk een woning te bouwen die beter aansluit bij uw verwachtingen en behoeften.

Tim Vanhove

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels