Hybride verwarming: combineer zuinigheid met zekerheid

Hybride verwarming: combineer zuinigheid met zekerheid

Informazout

De term “hybride” wijst op een combinatie van twee zaken die op het eerste gezicht weinig gemeen hebben. Het begrip dook de laatste jaren vooral op in de auto-industrie, voor auto’s die tegelijk rijden op elektriciteit en benzine. Maar wist je dat er iets gelijkaardigs bestaat voor de verwarming?

Zo is er een hybride verwarming met stookolie en zonne-energie. Daarbij wordt een moderne, zuinige stookolieketel gecombineerd met thermische zonnepanelen. Die zonnepanelen maken sanitair warm water aan. En ze kunnen ook dienen als ondersteuning voor het verwarmingscircuit.

Is de technologie met de komst van de hoogefficiënte stookolieketels op het einde van haar levenscyclus? Helemaal niet. Wat er wel verandert, is de rol van die ketels. En dat heeft alles te maken met twee bondgenoten, namelijk de zonneboiler en de warmtepomp.

Alleen als de zon het laat afweten, komt ook je stookolieketel in actie. Hij dient dus als back-up zodat je zelfs op winterse dagen nooit in de kou zit.

Een jaarlijkse besparing van 200 tot 300 liter stookolie

Een hybride verwarming met stookolie en zonne-energie levert een mooie winst op voor het milieu. Maar ook voor je portemonnee. In vergelijking met een klassieke installatie verbruikt een gemiddeld gezin van 4 personen zo elk jaar 200 tot 300 liter stookolie minder.

Een stookolieketel kan je ook combineren met een elektrische warmtepomp die warmte onttrekt aan de lucht of uit de bodem. Afhankelijk van de warmtevraag evalueert een controlesysteem permanent welke optie op dat moment de beste is (lees: het zuinigst en het meest milieuvriendelijk). Stookolie vangt de zwaktes van de warmtepomp op, namelijk wanneer ze niet efficiënt is tijdens koudere periodes. Zo profiteer je van de voordelen van beide systemen!

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels